“Brabant vertelt honderduit” van Rinie Maas

0

Bij Femke Reuvers is vanaf heden het 28ste boek van Rinie Maas te koop, “Brabant vertelt honderduit”.

Werken in een sjofel en stoffig kamertje van Openbare Werken aan het Wilhelminapark in Breda. Pas na verloop van tijd kwam de ontdekking dat de man aan de andere kant van het bureau de Princenhagenaar J.C. de Werd tijdens oorlogstijd de leider is geweest van het legendarische verzet in het destijds verraderlijke gebied van de Biesbosch.

“Een sympathieke, stille baas, waarbij ik me een koorknaap voelde”, aldus de Vaan, die nog altijd verbaasd de spaarzaam aan hem vertelde verhalen ophaalt. Een plaquette bij het St. Jansbruggetje getuigt van de strijd die hier tussen verzetsploegen door drie bemande arken met illegale strijders – die ook een gevecht voerden met het afgaand en opkomend water – en de Duitsers in 1944 is gevoerd, die groepsgewijs naar het noorden wilden oversteken.

In dit boek over karakteristieke Brabanders, die in hun rol het maatschappelijk verschil maakten, komen we te weten hoe oud wereld-kampioen wielrennen op de weg John Braspennincx in zijn woonomgeving de Krabbebossen de Gestapo de stuipen op het lijf jaagt.

Andere excellerende figuren tijdens, voor en na de oorlog hebben in dit rijkelijke met foto’s voorziene boek een plaats gekregen. Waaronder Sjoke Jansen in hoeve aan de grens. Symbool van ‘de contente mens’.

Een ondeugend facet van industrieel Breda, jaren 30, speelt op bij het verhaal over ‘de meisjes van de Luus’, de luciferfabriek De Vlinder van De Pauw Gerlings.

Het Korps Commando Troepen, jaren 70, wordt in zijn doen en laten feitelijk belicht. De auteur voerde er 4 jaar de Korpsadministratie.

Het goeie ouwe NAC. komt uit verf op het Ploegeske op weg naar haar landskampioenschap in 1921 met Eduard van Roessel op kop. Met een stormlantaarn voert hij de veldloop aan.

Het impopulaire werk van de lijkenvisser op de Schelde en de Mark wordt uit de doeken gedaan. Een gruwelijk verhaal dat de lijkenvisser bij een borrel nuchter opdist, zijnde een bittere noodzaak, hen te onttrekken aan het oog van de bewoners van deze streek.

Rinie Maas wordt keer op keer geïnspireerd om geïntrigeerd verborgen verhalen na onderzoek voor het voetlicht te brengen. Valsaards, eerlijke Brabanders en tegoedertrouwe bewoners komen om de hoek kijken. Aan de hand van hen wordt van West-Brabant een originele indruk gegeven. Voor Princenhage en omliggende dorpen te koop bij Femke Reuvers.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter