De eerste stap naar een veilige, groene en duurzame Haagweg

0

In november heeft het Wijkblad u op de hoogte gebracht van de plannen om de Haagweg tussen de Heuvelstraat en de Esserstraat veiliger en groener te maken. De eerste stappen worden binnenkort gezet. Even bijpraten met één van de initiatiefnemers, Mijntje Notermans.

Langere termijn
We zijn natuurlijk al een tijdje aan de slag met de actiegroep om de Haagweg veiliger en groener te krijgen’, vertelt Mijntje. ‘We willen daarbij aansluiten bij de plannen van de gemeente om de straat over enkele jaren te renoveren. Dan kan de inrichting echt worden aangepakt. Inspraak voor alle bewoners is daarbij natuurlijk ons doel.

Korte termijn
We hebben er bij de gemeente voor gepleit om op korte termijn ook actie te ondernemen om de snelheid van auto’s verlagen. Daartoe worden er op korte termijn acht boombakken geplaatst. Daardoor wordt de straat optisch versmald, waardoor de snelheid zal afnemen. Een aantal bewoners van de Haagweg had afgelopen week een afspraak met de verkeerskundige van de gemeente, Martijn Geervliet, om de plaatsing van deze boombakken te bespreken. De bedoeling is dat dit kort na de Vrijmarkt wordt gerealiseerd. Naast het beperken van de snelheid van het verkeer, hebben de boombakken ook tot gevolg dat het parkeren veiliger wordt. Nu parkeren veel inwoners en gasten hun auto met twee wielen op de stoep. Wat officieel niet mag. De boombakken nodigen veel meer uit om met vier wielen op straat te parkeren. Dat is ook nog eens veiliger voor de voetgangers. Een ander bijkomstig voordeel is de extra vergroening van de straat.’

Toekomst
De boombakken zijn de eerste van meerdere maatregelen. Er wordt ook tijdelijk weer een smiley opgehangen, die aangeeft of de snelheid onder of boven de limiet van 30 km/uur is. Daardoor worden automobilisten zich bewust van hun snelheid en de ervaring leert dat die daardoor afneemt. Ook wordt er gekeken naar het kruispunt met de Heuvelstraat en Tuinzigtlaan. De afdeling klimaatadaptatie van de gemeente gaat hiervoor een plan maken. Zodat het kruispunt er groener uit komt te zien, auto’s en fietsers de bochten niet meer kunnen afsnijden en weggebruikers het besef hebben dat zij een woonstraat inrijden. Deze maatregelen maken op korte termijn de straat veiliger en groener.

Wordt vervolgd.’

 

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter