Bijzondere expositie in het Princenhaags museum

0

Tot en met 24 april exposeren Ary Suiker en Kathalijne Hes in het Princenhaags museum. Een opvallende tentoonstelling: kleurrijk, stoer, subtiel, fantasierijk en zelfs een beetje magisch.

Bijzonder is ook dat er tijdens de openingstijden (zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur, en ook tweede Paasdag) altijd één van de kunstenaars aanwezig is.

Princenhaags museum

Het is altijd een feestje om in het Princenhaags museum te zijn. Een mooie plek in Breda, gelegen aan de lommerrijke Haagweg en aan de rand van de begraafplaats. Een plek met geschiedenis.

Vandaag stap ik er binnen voor de expositie van Ary en Kathelijne.

Kathalijne en Ary

Kathalijne is afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht, richting Illustraties. Zij schildert al ruim 25 jaar en woont sinds 8 jaar in Breda. Zij heeft op heel veel plaatsen geëxposeerd zoals Amsterdam en Utrecht. Zij is kunstenaar omdat dat niet anders kon: “Dat zit erin. Ik moet met mijn handen bezig zijn. Ik moet creëren”, vertelt zij. Kathelijn is een autonoom schilder en ‘niet denken maar doen’ is haar motto.

Ary heeft enkele zijpaden bewandeld voor hij in de jaren zeventig naar Academie St. Joost in Breda ging. Voor Ary geen kantoorbaan, maar vrijheid en vrij denken. Ary maakt vooral bronzen en stenen beelden. Zijn portret, geschilderd door een vriend, hangt bij de ingang van het museum. Hij zegt erover: “Hij heeft mijn wezen goed gevangen. Licht wantrouwig, maar niet onvriendelijk”.

Fantasie en werkelijkheid

De werken van Ary en Kathalijne passen heel goed bij elkaar. De schilderijen vallen op door hun prachtige kleuren en krachtige uitstraling. Heel divers. Soms theatraal. Als je goed kijkt zie je meer. De beelden zijn robuust en soms heel subtiel. Vol symboliek. Beiden combineren werkelijkheid en fantasie. Soms is het grappig of juist serieus en altijd heeft het een verhaal. Een verhaal dat gaandeweg de vorming van het kunstwerk is ontstaan.

Ga eens kijken en laat je inspireren en verrassen.

 

 

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter