Project ‘Beeldschoon’ ook in Princenhage

0

Breda, … december – Project “Beeldschoon” kijkt met een frisse blik naar de bestaande beelden in Breda en zet kunstwerken weer even in de schijnwerpers door een tijdelijke interventie.

De ingreep kan gaan over het verhaal achter het werk, over de kunstenaar of de openbare ruimte die continu in verandering is. Beelden die het verdienen om weer eens bekeken te worden.

Hoe ervaren we kunst in de openbare ruimte? Raakt het werk je? Wat doet het met de ruimte eromheen? Voelt het werk vertrouwd naar mate we het langer kennen? Of lopen we er dan in alle vluchtigheid aan voorbij? Met Beeldschoon zetten we beelden in de schijnwerpers om het achterliggende verhaal te vertellen. Waardoor mensen weer geprikkeld worden om (anders) te kijken naar het kunstwerk. Het is een ode aan het werk. De kunstwerken in de openbare ruimte hebben allemaal een verhaal. Niet alleen de achterliggende gedachte van de kunstenaar. Voordat het geplaatst wordt, gaat er vaak veel aan vooraf. Het proces van concept tot en de discussie waar het beeld komt te staan. Kunst raakt mensen, positief of negatief. Wat doet het beeld met de ruimte om zich heen?

Is het bedoeld om publiek te trekken? Gebeurt dat ook? Komen er mensen tegen in opstand? Of wordt het een vaste ontmoetingsplek waar herinneringen worden gecreëerd?

Een van de drie startende projecten is: Nil in ‘t Zottehofke
Zoals Nil in ‘t Zottehofke in Princenhage (Haagweg). Ieder jaar op de vrijdag voor carnaval gaan de NILMANNEN stipt om 11.11 uur aan de slag. Ze zorgen dat het plantsoen er picobello bij ligt en Nil er goed op staat. Bij Nil worden met carnaval de eerste en laatste druppel gedronken. Nil is niet hoger dan 48 cm en staat weliswaar op een sokkel, maar dreigt toch buiten Carnaval in zijn omgeving te verdrinken. Het plantsoen achter Nil wordt kleurrijk gemaakt in Princenhaags groen en wit.

Kunstenaar: André Karthaus (overleden in 2015)
Locatie: Kruising Haagweg en Posthoornstraat, Princenhage

De tijdelijke interventie rond onze Nil is een groen-wit gestreepte zitrand geworden. Hierdoor is er voor onze Nil meer zichtbaarheid en aandacht gecreëerd. Ontworpen door Merel van der Linden in een
samenwerkingsverband tussen de Gemeente Breda, Dorpsraad Princenhage, stichting C.C. ’t Aogje. De Stichting Facilitaire Theater Werkplaats in de Acaciastraat heeft deze opdracht uitgevoerd in opdracht van Merel van der Linden.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter