Wiesje uit Princenhage heeft hulp nodig

1

Op 27 oktober startte de crowdfunding voor Wiesje van der Velde, een jonge vrouw van 34 jaar uit Princenhage. Het gaat om de financiering van een nekoperatie in Barcelona. Die is nodig omdat haar nek veel te los zit, waardoor heel veel ernstige klachten ontstaan. Pijn, vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht en geluid zorgen ervoor dat Wiesje haar huis haast niet meer uitkomt en haar dagen slijt in een verduisterde omgeving ontdaan van een sociaal bestaan. In Nederland is geen adequate aanpak meer voorhanden. In Barcelona heeft neurochirurg dokter Gilete inmiddels ruime ervaring opgedaan met patiënten zoals Wiesje en de resultaten van zijn operaties zijn veelbelovend. Een operatie in Barcelona is daarmee de enige aanpak die Wiesje weer perspectief kan geven. 

 

CROWDFUNDING VOOR MEDISCHE BEHANDELING
GESTART VIA www.wiesjeslifeline.nl

 

De operatie in Barcelona kost zo’n 80 duizend euro, die niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Want volgens de verzekering is “het lange termijn effect van de behandeling in Barcelona niet wetenschappelijk aangetoond in vergelijking met andere behandelingen”. Maar er zijn helemaal geen andere behandelingen en wetenschappelijk onderzoek is er buiten Nederland wel degelijk. Professor Henderson in de VS laat zien dat de ingreep die ook in Barcelona wordt toegepast effect sorteert.


Het is hoe dan ook duidelijk dat de kwaliteit van het leven van Wiesje steeds verder achteruit gaat. Ze woont weliswaar nog zelfstandig, maar dat is alleen haalbaar doordat haar ouders haar bijstaan in allerlei zaken, zoals het uitlaten van haar trouwe hond, en doordat de gemeente Breda via de WMO bijspringt door haar huis te laten poetsen.


Aan haar toestand van nu gaat een lange ziektegeschiedenis vooraf (vanaf dat ze een jaar of 15 was). Vele jaren lang konden artsen geen oorzaak vinden voor al haar klachten. Pas eind 2019 bleek uit een MRI scan dat haar nek veel te los zit als gevolg van een probleem met haar bindweefsel. Het was voor een neurochirurg aan het LUMC in Leiden zonneklaar dat dit gerepareerd moest worden. Die operatie werd uitgevoerd in september 2020 en nu is haar schedel tot en met de tweede nekwervel vastgezet. Maar het heeft helaas niet geholpen en de klachten blijven toenemen. Aan het LUMC geeft men aan verder niets te kunnen doen. Daarom besloten Wiesje en haar ouders ook een bezoek te brengen aan Barcelona. Daar werd met nieuwe scans en een eenvoudige test eenduidig vastgesteld dat ook lager in de nek nog zaken miszitten. De neurochirurg in Barcelona geeft aan dat een langere fusie (nog meer wervels vastzetten) het leven van Wiesje kan verbeteren. Het hebben van een onbeweeglijke nek gedurende de rest van je leven is een kleine opoffering in vergelijking tot de beperkingen die er nu zijn. En het is nog de enige optie. Maar om die operatie te kunnen uitvoeren is steun onmisbaar.


De crowdfunding voor de operatie loopt via de stichting Wiesje’s Lifeline. Voor het doen van donaties en het geven van extra informatie is de website www.wiesjeslifeline.nl in de lucht gebracht.

 

Delen

Over de auteur

1 reactie

  1. Els Blankers-Mol op

    Beste Wiesje, Carla en Henk,

    Wat een jarenlange ellende heeft Wiesje en jullie al moeten ondergaan en dan is er zo’n bijna onbereikbare financiële stip aan de horizon die misschien de oplossing kan bieden naar een normaal functioneren zoals een vrouw op die leeftijd recht op heeft.
    Ik heb jullie doel gesteund en ik wens je veel “ gewin” in allerlei opzichten.
    Succes, Els Blankers-Mol

Laat een reactie achter