Lintje voor Mart van den Berg

0

Lintje voor Mart van den Berg

Tijdens de lintjesregen 2021 kreeg Princenhagenaar Mart van den Berg een lintje. Mart doet heel veel vrijwilligerswerk en het is dan ook meer dan verdiend. Wat Mart allemaal doet blijkt wel aan de aanvraag die werd gedaan voor het lintje

“Mart is een veelzijdige (onopvallende) vrijwilliger die nooit op de voorgrond staat maar er altijd is. Al jaren zet Mart zich in voor de Princenhaagse gemeenschap.

Mart heeft een uiteenlopende kennis van zaken, bijvoorbeeld brede kennis van historie en is technische onderlegd. Hij staat altijd klaar om iets te doen, te organiseren en mee te denken naar logische oplossingen.

Als inwoner van Princenhage is hij als bestuurslid nauw betrokken bij het Princenhaags Museum.  Zoekt naar de geschiedenis achter nieuwe straatnamen voor Princenhage, duikt hiervoor in alle geschiedenisboeken van het Princenhage museum.

Jaren heeft Mart zijn steentje bijgedragen bij Ballonfiësta Breda en het Spanjaardsgat Festival Breda.

Sinds 2018 is Mart lid van de werkgroep Centrum Princenhage en nauw betrokken bij de herinrichting van de Haagsemarkt. Hij heeft de begeleiding en voorbereiding tijdens de werkzaamheden als toezichthouder op zich genomen. Dagelijks kwam Mart kijken hoe de werkzaamheden vorderden en of er geen grote missers werden gemaakt. Ook hier heeft is zijn technische kennis van groot belang en het bewaken van goede communicatie tussen de gemeente, werkgroep, Dorpsraad Princenhage en de projectleider met als resultaat een prachtige gerenoveerde Haagsemarkt. 

Hij is niet alleen technisch begaafd maar ook op sportief gebied staat hij zijn mannetje. Naast een fervent badmintonner is hij al jarenlang lid van tennisvereniging ’t Ei in Boeimeer. Ook daar steekt hij als vrijwilliger de handen uit de mouwen. Met name op het gebied van onderhoud en beheer van het tennispark draagt hij letterlijk zijn steentje bij.

Met Mart zijn kennis van het Princenhaags museum heeft hij samen met 5 andere enthousiaste inwoners van Princenhage in 2019 de Stichting Virtueel Princenhage opgezet.

Virtueel reconstrueren van de historische periode 1900 van de Haagsemarkt- en omgeving-digitaal nabouwen. Niet alleen de gebouwen en gevellijnen, maar ook de verhalen over personen die historische sporen hebben nagelaten: de oom van Vincent van Gogh, de eerste vrouwelijke schrijfster in Nederland die voor haar vrouwenliefde uitkwam, de eerste vrouw die in Nederland promoveerde. Mart speurt naar de achterliggende rijke geschiedenis van ‘t Aogje en bouwt samen met de anderen aan een prachtig virtueel Princenhage.

Mart sluit regelmatig aan bij het Dorpsplatform, het platform waar inwoners, horeca en verenigingen, stichtingen van Princenhage meedenken en -praten over  aanvragen van subsidie of financiële bijdrage voor nieuwe initiatieven in Princenhage.

De Dorpsraad Princenhage heeft grote waardering voor Mart, op de achtergrond als semi-lid Dorpsraad staat hij ons bij, bij alle uiteenlopende onderwerpen die maandelijks ter tafel komen. Hij bekijkt het vanuit een andere hoek waardoor hij ons soms adviseert projecten anders uit te voeren. Hij zet je op een andere manier van denken. En dit is zeer waardevol omdat er zoveel meningen zijn en dat moeten wij zien te bundelen tot het uitvoeren van projecten, waar iedereen het mee eens kan zijn. Door de brede kennis die hij heeft opgebouwd in 15 jaar vrijwilligerswerk bij verschillende verenigingen en stichtingen is het heel fijn dat wij dit samen kunnen delen.

Mart zijn werkwijze is helder en duidelijk, heel precies en secuur in zijn werk. Hij is een fijn mens om mee te werken.

Kortom, zulke vrijwilligers met zo’n bescheiden inborst, maar ook zo waardevol, zo zou je graag willen, dat er meer van zijn. Niet opvallend maar o zo belangrijk voor de gemeenschap van Breda en Princenhage.”

Mart van harte gefeliciteerd!

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter