33 jaar Aogse Bluf

0

Op 1 april bestaat Aogse Bluf 33 jaar. Een jubileum dus.  Een goed moment om deze veelzijdige band eens het hemd van het lijf te vragen. Ik spreek Ivo Rasenberg en Peter Renard over hun grootste hobby.

Peter, 33 jaar Aogse Bluf. Jij was er vanaf het begin af aan al bij. Hoe is dit muzikale avontuur begonnen? “In de jaren tachtig speelde ik in muziekgezelschap Tattemus 80. In 1988 hield die club kort na carnaval op te bestaan. Dat vond ik jammer, net als een 5-tal andere muzikanten, en we besloten om samen verder te gaan. We kwamen op 1 na allemaal uit Princenhage, en bluf hebben we genoeg. Zo ontstond op 1 april 1988  “Cultureel Scheppend Gezelschap Aogse Bluf”: “Aogse Bluf” in de volksmond. Binnen no time hadden we via onze kennissenkring aanwas in leden. Leuk was dat er een aantal professionele muzikanten bij kwamen, die ons stimuleerden om muziek op niveau te gaan maken. Sindsdien repeteren wij wekelijks, het hele jaar rond, op dinsdagavond in De Koe. Eerst muziek, daarna samen een pilsje. En zo ontstond een hechte club van inmiddels 21 vaste leden.

Ons bestuur bestaat uit Alex de Jongh, voorzitter, Secretaris externe zaken Wibout van Dort, intern secretaris Paul de Groot en ikzelf als penningmeester. Wibout heeft ons jarenlang versterkt met bekkens en kleine trom, maar kreeg de eer de rol van Polleke Piekhaar bij de CC te gaan vervullen en is sindsdien, naast zijn rol als secretaris, reserve lid.”

Jaar rond
Ivo: “Ik zit inmiddels 8 jaar bij deze toffe vereniging. We spelen niet alleen met carnaval. Muziek maken is veel te leuk, dus we stonden open voor andere muzikale momenten en zo hebben we inmiddels een vol programma het hele jaar rond.

Ons seizoen start op 11-11 met de jaarlijkse Mottomot. Met carnaval zijn we 6 dagen onderweg. We starten tegenwoordig al op dinsdagavond bij de Pubquiz ‘de Carnaval Editie’ in de Aogse Markt, op donderdagavond in Het Roode Hert, voorheen in ‘t Ginneken. Op vrijdag doen wij onze sociale tour door Breda. Wij zijn namelijk ook de vaste hofkapel van het Amphia Ziekenhuis en gaan dan met Prins Amphoor en zijn gevolg vanuit het ziekenhuis langs een aantal scholen, de Blauwe Kamer en sluiten de dag weer af bij het Amphia. Daar spelen we zelfs heel stil en beheerst op de Dialyseafdeling, een gewaardeerde afleiding voor deze mensen. Op zaterdag zijn we vaak hofkapel van de Prins van het Kielegat en zijn dan de hele dag met hen op pad om het carnaval in ’t Kielegat muzikaal op te luisteren. Op zondag spelen we bij de optocht in Princenhage, maandag zijn we present op het Dorpsbal in De Koe en de dinsdag sluiten we af in De Koe.

Door het jaar heen zitten we ook bepaald niet stil. Ons repertoire beperkt zich dan ook niet tot carnavalsmuziek. We spelen onder andere bij de Tien van ’t Aogje, De Singelloop in Breda, Koningsdag en de avondvierdaagse in ’t Aogje.. De afgelopen jaren hebben we zelfs langs de route van de Tour de France onze muziek ten gehore gebracht in Düsseldorf en Brussel en bezocht Aogse Bluf de wijnfeesten in Duitsland.”

Kopstukken
Peter: “In die 33 jaar zijn er weinig wisselingen in onze samenstelling geweest. We zijn zoals gezegd een hele hechte club. Sinds een jaar of 4 is Robert Hoosemans onze muzikale leider. Hij was eerder actief als trompettist en zo nodig blaast hij nog lekker mee. Jos Charko jarenlang zijn bevlogen voorganger.

Ronald Huismans was onze animator, de grote grappenmaker, en tegelijk een zeer serieus lid. Hij is 3 jaar prins van ’t Aogje geweest, en werd helaas door een herseninfarct getroffen. Nog steeds is hij als erelid nauw bij ons betrokken.”

Sponsoring
Kenmerkend voor Aogse Bluf is dat jullie actief gesponsord worden. Hoe zit dat eigenlijk? Ivo: “Wat begon als een soort van grap is uitgegroeid tot bijna een sport: Een aantal jaren geleden wilden we nieuwe jassen. Naar aanleiding van een gesprek met Dennis Nouwens en een van onze leden kregen we deze van hem gesponsord. Daarna kregen we de smaak te pakken en inmiddels hebben we een flink aantal sponsoren aan ons gebonden, welke een naamsvermelding kregen op onze rode overhemden, en niet te vergeten onze opvallende rode schoenen. Deze hebben we van Hein van Bommel gekregen.”

Jubileum
Peter en Ivo: “Dit jaar bestaan we dus 33 jaar.  Een mooie aanleiding voor een feest, iets waar we allemaal zo aan toe zijn! We zijn daarom al druk bezig met de organisatie hiervan. De afgelopen jaren hebben we ook al ons jaarfeest georganiseerd, hetgeen goed in de smaak is gevallen bij iedereen die hierbij aanwezig waren. Daarom staat op zaterdagavond 16 oktober ons jubileum jaarfeest gepland en vieren we 33 jaar gezelligheid in De Koe, samen met alle Princenhaagse carnavalsverenigingen, die hier nog een uitnodiging voor ontvangen. Want we zijn en blijven van origine natuurlijk een echte carnavals band. We zijn in gesprek met allerlei artiesten, het belooft een heel spectaculair avondvullend te worden. Uiteraard alles onder voorbehoud van de maatregelen tegen die tijd. Voorpret is het halve werk, dus in deze fase denken we groot. Kleiner kan altijd nog!”

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter