Hoe stemde Princenhage?

1

Afgelopen week waren de Tweede Kamerverkiezingen.  We maken een vergelijking op basis van de 4 stemlocaties die er in Princenhage waren met de landelijke uitslag. Volgt Princenhage het landelijk beeld? Nou op hoofdlijn misschien wel, VVD en D66 zijn de grootste partijen maar er zijn flinke verschillen.

De VVD is in Princenhage de grootste partij en zou 41 zetels krijgen, landelijk 35. D66 haalde een grote overwinning en komt landelijk op 23 zetels, in Princenhage zou de partij maar liefst 35 zetels halen (incl. restzetels). Jesse Klaver zou blij geweest zijn met de 10 zetels uit Princenhage in plaats van de 8 landelijk.

De nieuwkomers BBB en Bij1 halen de Princenhaagse kiesdrempel (30,9 stemmen) niet en krijgen daarmee ook geen zetel. Ook de SGP haalt deze kiesdrempel niet maar haalt landelijk wel 3 zetels. Het niet halen van deze kiesdrempel heeft voornamelijk een positief effect op de VVD en D66 voor de restzetels.

Het CDA dat flink verloor zou in Princenhage nog meer verliezen. Landelijk 15 zetels in Princenhage 9 zetels. Ook de partij van Geert Wilders is kleiner in Princenhage 17 zetels vs. 14 zetels. De ChristenUnie met 5 zetels in de kamer zou in Princenhage niet meer dan 1 zetel halen. Ook voor Denk zou er 1 zetel zijn in plaats van de 3 zetels landelijk.

Nieuwkomer Volt zou in Princenhage 4 zetels hebben gehaald, landelijk 3.

Mogelijk zou het formeren voor VVD en D66 een stuk makkelijk zijn met de uitslag in Princenhage. Samen 76 zetels dus hebben geen andere partij erbij nodig.

Nog enkele kleine feitjes: De partij Jezus leeft en U-buntu Connected Front kregen geen enkele stem in Princenhage. 2 personen vonden het tijd worden dat De feestpartij in de Tweede kamer kwam. 8 mensen namen de moeite om naar het stembureau te komen maar stemden blanco en 4 stemmen werden ongeldig verklaard.

Delen

Over de auteur

1 reactie

  1. Piet Spoor op

    Zijn hier de stemmen van Princenhagenaars die per brief hebben gestemd in meegenomen? Ik ben bang van niet. Mijn inziens wonen er in Princenhage veel 70-plussers, waardoor de getoonde uitslagen erg vertekend kunnen zijn.

Laat een reactie achter