Haagsemarkt krijgt Groen terug!

0

Heeft u ook zo’n zin in de lente? Met de afgelopen zonnige dagen leek het wel of iedereen ontwaakte; we krijgen spontaan zin in ijs, en zin in groen! Lekker naar buiten en genieten van klein geluk. 

Groen maakt blij, en hoe leuk is het dus om te vertellen dat we over een paar weken kunnen genieten van een nog mooier Princenhaags Centrum! Na de opknapbeurt van de Haagsemarkt is het plein al een stuk gezelliger geworden. Helaas moesten de drie Lindebomen die naast de waterpomp stonden kort daarna verhuizen: ze stonden niet goed in de grond waardoor de groei niet optimaal was. Sindsdien is dat stuk wel erg saai met alleen bestrating. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Albizia Julibrissin en Tilia Henryana
Op de plek waar voorheen de drie Lindebomen stonden, voor de deur van bakkerij Pol, komen twee prachtige bomen terug. Het betreft de zogenaamde Albizia Julibrissin, ook wel Perzische slaapboom of zijdeboom genoemd, vanwege de bladeren die zich ’s nachts dichtvouwen. Wanneer de boom in bloei staat van eind juni tot oktober zal u versteld staan van de schitterende fel rose/paarse bloeiwijze. Albizia’s bloeien vanaf hun tweede of derde jaar en de bloei wordt steeds weelderiger naarmate de Albizia ouder wordt. 

Onder deze bomen wordt ook gelijk een groene onder beplanting aangelegd van 60 à 70 cm hoog. Tussen de bomen blijft voldoende ruimte om fietsen te stallen.

Een derde boom wordt geplaatst in de groenbak aan de rand van de parkeervakken, dus in het 2e groenvak vanaf Kaatje Jans.

Dit wordt eenzelfde boom als de twee bomen die daar al staan, namelijk een Tilia Cordata Greenspire, ook wel winterlinde genoemd. Deze boom is goed bestand tegen wind en een schadelijk milieu (bijvoorbeeld uitlaatgassen). Daarnaast heeft deze linde minder last van bladluis en honingdauw en ‘druipt’ daardoor minder dan andere linden. De stam is vrij kort en de bladeren zijn klein en vaak hartvormig (cordata betekent hartvormig).

Haagweg blijft berijdbaar
De start van de werkzaamheden is 8 maart. Dit zal wat verkeersonrust geven, maar de Haagweg blijft steeds berijdbaar doordat het verkeer wordt omgeleid via de parkeervakken. Voor de werkzaamheden staan officieel drie weken ingepland maar dat is zeer ruim genomen, aldus de projectverantwoordelijke vanuit Gemeente Breda.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter