Plantenbieb Princenhage: ruil je stekje of plant

0

Wil je deze winter een nieuwe kamerplant die jouw huiskamer opfleurt? Loop dan eens langs de plantenbibliotheek aan de Bocht 24 die Paula Vorstenbosch heeft opgericht. Bijzonder, tot twee jaar geleden had zij nog geen groene vingers.

Sinds enkele weken staat in haar voortuin een boekenkast met stekjes en planten die je mag ruilen tegen jouw stekje of plant. De Plantenbieb Princenhage, een ruilbibliotheek voor planten. De passie van Paula voor het kweken van planten begon nadat zij zich twee jaar geleden ging verdiepen in kamerplanten. “Voorheen was ik daar niet zo van, dan dacht ik hoe moet ik daar nou voor zorgen en dan gingen er plantjes dood”. Tijdens die ontdekkingstocht kwam zij erachter dat je plantjes kunt stekken waardoor je meerdere plantjes krijgt. “Sindsdien vind ik het super leuk! Je kan van een grote plant meerdere planten maken, en dan zie je weer een nieuw blad komen, daar geniet ik van!”

Die passie voor het stekken van planten wil Paula nu delen met de rest van Princenhage. Veel planten hebben een eigen manier van stekken. “Er zijn planten die je doormidden kan halen, dan heb je twee planten die zelf dan weer uitgroeien tot een grotere plant.” Eenvoudiger kan het ook bij sommige planten: “een blad met stengel afknippen en die op water zetten deze gaat dan weer wortels krijgen waarna je op den duur het blad kunt planten”. De plek waar een plant in huis staat is ook erg belangrijk, “moeten ze in het licht, in het directe zonlicht of kunnen ze daar niet tegen, hoeveel water moeten ze hebben, dat vind ik fascinerend”.

Op het instragram en facebookaccount van de Plantenbieb Princenhage zal zij voorbeelden gaan geven hoe welke plant te stekken en deze te verzorgen.

Over haar initiatief zegt Paula: “Het plezier wat ik heb in het stekken van planten en dat kan delen met andere mensen. Dat gun ik die mensen ook dat ze daar blij van worden.” 

Iedereen die een nieuwe kamerplant of ander soort groen in de tuin wil is welkom om wat er aan stekjes of planten in de kast van de Plantenbieb staat te ruilen tegen een stekje of plant.

Kijk op www.facebook.com/plantenbiebprincenhage of www.instagram.com/plantenbieb_princenhage.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter