Expositie: Gebergtes op schilderijen Van Gogh en Cézanne inspireerden Frans van Veen

0

Terwijl u en ik ons opmaakten voor de intelligente lockdown in maart zat kunstenaar Frans van Veen al lang en breed afgezonderd. De kunstschilder had een uitnodiging gekregen van het Vincent van GoghHuis in Zundert om die maand zijn intrek te nemen in de kosterswoning van de kerk waar Vincent van Gogh werd gedoopt. Naast deze woning is een modern gastatelier opgetrokken. Het atelier is bedoeld om er kunst te maken geïnspireerd door het werk van Vincent van Gogh. Iedere maand nodigt de museumorganisatie een andere kunstenaar uit.

De kleur geel
“Dat is heel bijzonder geweest”, vertelt Van Veen. “Heel uitzonderlijk heb ik er twee maanden kunnen zitten”. Voor zijn periode in Zundert paste hij zijn manier van werken aan. Normaal maakt de schilder eerst spontaan een schets in een boekje op een locatie waar hij voorbij komt, waarna hij er op een later moment terugkeert om er een pastelkrijttekening te maken, en dat leidt vervolgens tot een olieverfschilderij in zijn atelier. De kunstenaar nam zich vóór zijn afzondering voor die tussenstap uit zijn werkwijze te halen. “Waardoor ik een veel groter beroep ga doen op mijn fantasie”, vertelt hij. “En ik wilde mij vooral toeleggen op de kleur geel. Ik wil de kleur geel gaan onderzoeken. Bij Van Gogh lees ik heel veel over deze kleur. En dat fascineerde me.”

Les Alpilles
Om dichtbij Vincent van Gogh te blijven gebruikte Frans van Veen schetsen die hij in 2011 in het gebied Les Alpilles in Frankrijk maakte. “Dat is een klein gebergte tussen de stad Arles waar Van Gogh woonde en Saint-Rémy-de-Provence waar hij op het laatst in een psychiatrische kliniek heeft gezeten. Dit gebergte zie je heel vaak op de achtergrond van zijn schilderijen. Ik was dus in het landschap van Van Gogh en ik had de
gele kleur van Van Gogh. Dat waren mijn twee aanknopingspunten om in Zundert te werken.” Gedurende de twee maanden in de kosterswoning schilderde Van Veen aan de hand van zijn schetsen en fantasie 22 werken. Een groot deel daarvan zal te zien zijn tijdens een tentoonstelling in het Princenhaags Museum in augustus.

Expositie
De expositie van zijn werken gemaakt in Zundert combineert Van Veen met schilderijen die hij de afgelopen winter maakte waarbij hij zich liet inspireren door de berg Mont Sainte-Victoire in Frankrijk waar de laatnegentiende-eeuwse schilder Paul Cézanne een serie werken over maakte. “In de schilderkunst is dat bijna een soort heilige berg. Waar honderden kunstenaars naartoe trekken, en ik ook. Daar heb ik vorig jaar een hele serie pastellen gemaakt”.

Moniek de Wijk, de vrouw van Frans van Veen, ontwerpt sieraden. Zij zal eveneens exposeren. Een foto van één van haar ontwerpen vindt u op de website van het wijkblad.

De tentoonstelling Tussen Geel en Violet vindt plaats de laatste drie weekenden van augustus: 15+16, 22+23, 29+30 van 15.00 tot 19.00 uur. (gratis entree). Voor belangstellenden die druktes willen vermijden vanwege het coronavirus is het mogelijk om een afspraak te maken voor een privébezoek aan de expositie. Telefoonnummer 0650457943.


Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter