Koor “Mooi Hè” in Princenhage!

0

Terug in de tijd

Muziek: wat zouden we zonder moeten. Muziek verbindt, muziek herinnert, muziek kalmeert. Op de tonen van ‘Droomland’ kom ik aan bij Amarant, locatie Prinsentuin. Hier vindt een optreden plaats van vrijwilligerskoor “Mooi hè”. Het liedje ‘Droomland’ brengt mij direct fijne herinneringen aan mijn ouders, die dit liedje al dansend uit volle borst meezongen. Toen vond ik het gênant, nu zijn het herinneringen met een glimlach. Op het terras, onder een groot zonnescherm, zit een groep bewoners te genieten van het gezang door “Mooi hè”. Ik ben niet de enige die door de muziek terug gaat in de tijd. 

Ludieke naam

“Mooi hè” is een koor dat bestaat uit 25 vrijwilligers die houden van muziek en dit met anderen willen delen. Hans Verwijmeren, accordeonist en planner van de optredens, vertelt: “Het koor is opgericht in februari 2009. Met 5 mensen traden we op in verzorgingshuis Elisabeth in de Leuvenaarstraat in Breda. We hadden nog geen naam. Tijdens de optredens hoorden we regelmatig mensen tegen elkaar zeggen “Mooi hè!” En zo ontstond onze naam!” Het koor treedt maximaal 15 keer per jaar op in de regio Breda. In verzorgingshuizen, bij de  Zonnebloem, dagbestedingen en ook bij speciale verzoeken. 

Frans Bauer

Hans vertelt: “Muzikaal hoogtepunt was toen we in september 2019 op de ‘verwen-de-zorg-dag’ in het voorprogramma van Frans Bauer in het Chassé theater hebben gezongen! Maar het meeste plezier halen we uit de optredens voor de mensen in verzorgingshuizen. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen reageren op live gezongen muziek. Mensen die normaal de hele dag stil voor zich uit zitten te staren en die dan ineens mee gaan zingen of gaan dansen. Daar kan geen radio of CD tegenop.” Een van de dames uit het koor vult enthousiast aan: “Wij hebben het allerleukste vrijwilligers werk dat er bestaat! Muziek maakt iedereen blij!”

Veiligheid voorop 

Het repertoire is afgestemd op de doelgroep. Liedjes vanaf de jaren 50 tot heden zoals liedjes van Jan Smit, Frans Bauer, John Denver of Pussycat, alles komt voorbij. Vandaag zingt “Mooi hè” in Princenhage bij de Prinsentuin van Amarant. Een fijn moment voor deze mensen die de afgelopen maanden vanwege Corona weinig contacten met de buitenwereld hebben gehad. Vanwege de beschikbare ruimte is het koor vandaag met 7 personen aanwezig om zo de onderlinge veilige RIVM afstand te handhaven. Er wordt driftig meegezongen en geklapt. Het verzoek van Hans om een liedje mee te zingen kan ik niet afslaan; daar sta ik dan, en ik voel wat zij voelen: plezier en blij om iets voor een ander te kunnen doen. Aan mij gaat geen groot zangtalent verloren, maar dat mag de pret niet drukken!

Nie mauwen!

Het is tijd om te gaan. Ik meld me af bij Hans en bij het teruggeven van het Koorboek hoor ik een van de bewoners roepen “Nie mauwen, zingen!” Het is duidelijk, hier wordt genoten! Voor meer informatie over “Mooi hè” kunt u contact opnemen met Hans Verwijmeren, telefoonnummer bekend bij onze redactie.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter