Afscheidnemend Barons-voorzitter John Stoopen laat sociaal baken achter

0

Door uitmuntende inzet van hemzelf, het bestuur en leden van basketbalvereniging Barons kan afscheidnemend voorzitter John Stoopen (52) terugkijken op een warm sociaal nest dat in Princenhage, maar ook daarbuiten onder zijn leiding in Breda is neergezet de afgelopen acht jaar.

In ons dorp veranderde de kantine van sporthal De Doelen van een donker dartcafé naar een ruimte die sport uitademt. Waar buurtbewoners voorheen nog tot na middernacht last hadden van cafébezoekers is dat nadien het tegenovergestelde. “Die veilige kantine creëren was belangrijk”, zegt John. Er is nu een prachtige licht houtkleurige ruimte met een grote bar, een loungehoek, bartafels die samen met de leden van de basketbal club en hun ouders is gerealiseerd. Het doet mij denken aan een Amerikaanse sportsbar. De Barons runnen de kantine in eigen beheer en vrijwilligers bestieren de bar waarvan ook de andere verenigingen die sporten in de sporthal gebruik mogen maken. Doordat die overlastgevers zijn vertrokken is de kantine weer een sociaal baken geworden voor iedereen betrokken bij verenigingen in De Doelen.

De leden van Barons trainen niet alleen in De Doelen ook in andere sporthallen in Breda, maar ieder team traint minstens eens per week een keer in Princenhage. Naast Pier 15 in het haveneiland-gebied ligt een geasfalteerd buitenveld van de Bredase club. Deze kwam de teams goed van pas nu tijdens de coronavirus situatie, want eind juni neemt de regering pas een besluit of binnensporten in een sporthal per 1 juli opnieuw is toegestaan.

Het basketbalveld buiten naast Pier 15 ontwikkelde Stoopen samen met Freek Geurts. Die laatste was bij Belcrum Beach geweest en zag daarnaast een oude betonnen vloer van een fabriekshal liggen. De twee hadden al vaker gesproken over buiten basketballen wat ze vroeger zelf graag deden. “Hoe gaaf zou het zijn als we daar iets zouden kunnen doen”, zeiden ze op dat moment tegen elkaar over die locatie. Wat volgde is een presentatie daarover voor anderen die op dat moment actief waren op het haveneiland en hulp van de gemeente Breda die zorg droeg voor de asfaltering van basketbalveld. Dit groeide inmiddels uit tot een professioneel speelveld met een tribune daarbij.

Stoopen wist met de leden van zijn club ook grote evenementen in goede banen te leiden. Zo haalden ze het nieuwe 3×3 basketbal naar Breda met wedstrijden in de binnenstad. Meer dan 100 teams uit verschillende landen deden daar aan mee. Goed voor de zichtbaarheid van de stad en het toerisme.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter