Nomade trekt over de Haagsemarkt

0

“Kijk, daar een kameel”, zegt mijn lief wijzend in de richting van de Pastoor van Spaandonkstraat. Vanop het terras bij Het Roode Hert zien wij en een vijftigtal anderen op de Haagsemarkt een persoon de markt op komen lopen met bij zich wat door de bepakking op de rug op een kameel lijkt, een flinke hond die eruit ziet als een knuffeldier en warempel, ook nog een duif op de schouder bij deze bijzondere verschijning. Een nomade? Deze zou je verwachten ergens in de Sahara-woestijn. 

Wanneer het grootste dier dichterbij komt blijkt het geen kameel maar een paard te zijn. Aan de bepakking van de viervoeter met hoeven hangt onder meer een ouderwetse pan om water in te koken, maar ook een hypermoderne zonnecel die elektronika op kan laden.
De nomade vertelt dat ze Tamarinde heet en in Breda woont. Ik vraag haar hoe dit allemaal is begonnen. “Dat is eigenlijk zo gegroeid. Het begon heel normaal met ritjes van een paar uur, met dagtochten. Op gegeven moment was ik te ver weg en moest ergens overnachten. Daarna langer, ben ik in vier dagen met haar (paard) naar Namen in België gereden. Vervolgens kwam hij (wijzend naar de hond) erbij. Ik merkte dat ik daardoor eigenlijk alleen nog maar stapte en dacht dan ga ik er maar naast lopen en maak er een echt pakpaard van.” Deze bijzonder verschijning heeft de afgelopen jaren al heel wat kilometers gemaakt, voornamelijk bij onze zuiderburen. Deze Bredase nomade liep al naar Brussel, Dinant en het eerder genoemde Namen, ook door Duitsland trok ze met haar hele entourage. Dit jaar wil ze meer van Nederland zien. “Ik ga proberen de Biesbosch en de Veluwe te bereiken”.

Wie de trektochten van Tamarinde wil volgen kan dat doen via https://www.instagram.com/greymon22/.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter