Helaas, dit jaar geen vrijmarkt

0

Ik loop voor het eerst in 10 weken een kroeg binnen, wat een heerlijk gevoel en die geur: thuiskomen. Jan Hemmer van het Bierreclame Museum liet mij zojuist binnen in het café. In de biertuin wacht Peter Remie met wie hij samen jaarlijks de vrijmarkt in Princenhage organiseert. Dat liep even anders voor de editie die gepland was voor zondag 17 mei. Terwijl ik kennismaak met de heren kijk ik rond en geniet van de gezellige sfeer die alle bierreclameborden brengen in de tuin van het cafémuseum. Het is mijn eerste keer daar, pas sinds begin dit jaar wonen mijn vrouw en ik in het dorp.

Enkele dagen voor de overheid grote evenementen verbood vanwege de coronavirus-situatie liet de organisatie van de braderie (SEP) met een vooruitziende blik weten dat deze werd afgelast. Op dat moment stonden Jan en Peter eigenlijk voor een voldongen feit. “We wilden de vrijmarkt nog graag verschuiven naar september, maar gezien de in die maand reeds geplande evenementen zou het een erg drukke agenda worden. Dat betekende dus dat we voortijdig konden stoppen met onze werkzaamheden”.

Lof voor de deelnemers
Remie spreekt vol lof over de huurders van plekken die zouden deelnemen aan de vrijmarkt van dit jaar. Op de e-mail dat het bestuur voornemens was de inschrijvingen te laten staan tot de volgende editie op 9 mei in 2021 kreeg hij weinig negatieve reacties. “Het commentaar op afgelasten viel heel erg mee en ook de vraag om teruggave van geld. Dat is honderd procent meegevallen. Want als je 350 betaalde inschrijvingen hebt en je moet deze daarna allemaal terugstorten dan moet je dus 350 keer een bankbetaling uitschrijven, dan ben je daar toch wel een tijdje mee bezig”. “Er zijn zelfs deelnemers die na de afgelasting toch nog betaalden zodat ze begin volgend jaar niet opnieuw hoeven in te schrijven”, vertelt Peter. Uiteindelijk vroegen slechts 15 deelnemers om verschillende redenen hun inschrijfgeld terug.

Kindervrijmarkt
Dat de door zijn dochter in goede banen geleide kindervrijmarkt dit jaar ook vervalt vindt Peter erg jammer. “Dat is natuurlijk het leukste. die kinderen, want die gaan met meer rotzooi weg dan ze gekomen zijn”, waarna hij een leuke anekdote vertelt over zijn kleinzoon die bij een ander kind in één keer alle net uitgestalde robots direct opkocht. Remie spreekt daarbij nog zijn waardering uit naar de sponsoren Bakkerij Pol, Jumbo en Albert Heijn die normaal allerlei lekkernijen voor de kinderen ter beschikking stellen.

Nu is het samen uitkijken naar de vrijmarkt van 9 mei 2021, nog een eindje weg, maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter