Strijd en bevrijding – Bevochten Baronie

0

Deze tentoonstelling vindt plaats van t/m

Op 1 oktober 1944 trokken de geallieerden de Baronie binnen en op 8 november stonden ze bij de Moerdijk: geheel West-Brabant was bevrijd. Jaren van strijd gingen vooraf aan deze bevrijding. Zeven musea uit de Baronie van Breda laten verschillende aspecten hiervan zien. Samen met Stedelijk Museum Breda presenteren ze de tentoonstelling Bevochten Baronie.

Het is een voorproefje van wat er later dit jaar en volgend jaar in deze musea te zien is. De zeven musea zullen dit en volgend jaar ieder op hun eigen manier aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Deze tentoonstelling geeft het kader waarin hun verhalen zich afspelen.

Het verhaal begint met de mobilisatie van het Nederlandse leger eind augustus 1939. Uit vele gezinnen vertrokken vaders en zoons plotseling om hun militaire dienstplicht te vervullen. Op 10 mei 1940 werd de oorlog realiteit voor de Nederlanders. Voor de militairen, maar ook voor de inwoners van Breda. Zij werden geëvacueerd richting Antwerpen. Daarna volgden vier en een half jaar bezetting, tot oktober en november 1944 eindelijk de bevrijding kwam door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. De voorwerpen in de tentoonstelling hebben allemaal een eigen verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Van het dagelijks leven in de oorlog, tot heldendaden.

 

De deelnemende musea van deze gezamenlijke tentoonstelling zijn:

De tentoonstelling is een initiatief van Netwerk van Baroniemusea / Streeknetwerk Landstad De Baronieen mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Stedelijk Museum Breda.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter