Grootscheeps verduurzamingsproject bij Zuylen

0

Mensen die een uitvaart regelen bij Zuylen worden altijd geïnformeerd over duurzame afscheidsvormen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kist van duurzaam hout, een grafsteen die een tweede leven krijgt of een rouwboeket uit eigen tuin. Ook binnen Zuylen werkt men steeds duurzamer. Sinds kort is er een stevige stap gezet. Zuylen wilde besparen op het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Dit resulteerde in twee bijzondere en geslaagde projecten.

Project 1 betreft een intensieve samenwerking van ruim een jaar met de firma Kropman Installatietechniek. Dankzij hun kennis en kunde is het sinds kort mogelijk om de warmte die vrijkomt tijdens het crematieproces te hergebruiken. Hiermee kunnen de twee grote gebouwen volledig worden verwarmd. Tijdens een periode van drie weken is hiermee al 9000 m3 gas bespaard.

Kropman verving tevens de luchtbehandelingskast van het hoofdgebouw. Deze is gekoppeld aan de warmteafgifte van de restwarmte. Ook is een warmtepompinstallatie opgesteld, die zowel kan verwarmen als koelen. Om het verbruik van elektra van deze installatie te compenseren, onttrekken ze hun energie uit zonnepanelen (project 2).

Project 2 betreft grootschalige energieopwekking. Het bedrijf Loyalty Solar Breda hielp daarmee door de aanleg van 734 zonnepanelen op de geschikte daken van de gebouwen. Hiermee wordt jaarlijks 175.000 kilowattuur aan zonnestroom opgewekt, een fors deel van het jaarverbruik.

Via een systeem is in één oogopslag zichtbaar wat de gasbesparing is en op welke energiebron de gebouwen worden voorzien van koeling en verwarming. Daarnaast geeft dit systeem inzicht in hoeveel kilowattuur er is opgewekt met de zonnepanelen. Omdat Zuylen verduurzaming actief wil uitdragen, gaan ze de stroomopwekking en uitgespaarde CO2 passend in beeld brengen voor medewerkers en bezoekers.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter