Uitslag KerstCreatieRoute 2018

1

Winnaar puzzeltocht
Op 5 januari ‘s avonds zijn de winnaars van de puzzeltocht KerstCreatieRoute 2018 bekendgemaakt. Drie weken lang stonden er zo’n 70 creaties uitgestald achter het raam, op de muur of in de tuin van een woning in Princenhage. Bij elke creatie hing een boompje met een nummer en letter. Door de letters van de boompjes in te vullen, ontstond er een zin waarmee kans gemaakt kon worden op een prijs. Uit de goede inzendingen is de winnaar getrokken: Dhr de Jong.

Winnende creaties
Naast een prijs voor de goede inzending van de puzzeltocht waren er ook prijzen voor de creaties. Er waren diverse categorieën: een vakjuryprijs, een jurywaardering en een eervolle vermelding. De publieksprijs wordt elk jaar bepaald door de wandelaars. Dit jaar werd de verongelukte kerstman bij Esserstraat 9 & 22 het meest genoemd als favoriete creatie. Daarmee wonnen zij de publieksprijs.

De Werkgroep KerstCreatieRoute kende de jurywaardering toe aan Gielis Beijsstraat 83b. Ondanks dat de creatie op de tweede verdieping van een flatgebouw bevond, wist de maker op te vallen met een kleurrijke en lieve kerstboodschap.

Vakjury van KerstCreatieRoute 2018
De KerstCreatieRoute heeft ook een vakjury bestaande uit Jean Schmeitz, Geertrui van den Brink en Annemie Jaspers. Zij hebben de kerstcreaties op deskundige wijze beoordeeld. De jury was onder de indruk van de verrassende, creatieve en originele creaties. De juryleden kwamen tot de conclusie dat er veel creaties waren met kerstdecoraties en verlichting. Dat was erg mooi gedaan, zoals op Liesbosstraat 8 en Zadelmakerstraat 45. De jury heeft vooral gekeken naar wat de deelnemers zelf hadden gecreëerd. In het juryrapport roemde de jury de mooie kerstgedachte uitgewerkt met foto’s van families met groene kerstmutsen, de wensen-kerstster, de wensenboom, de kerstboom gemaakt van beschilderde ringen, de kerststal geschilderd op een spiegel onder een struik, de mooie etalage van de hobbygroep bij de Dobbelsteen en de ramen mooi beschilderd door 2 kinderen.

Eervolle vermelding
Dit jaar kende de vakjury een ‘eervolle vermelding’ toe aan een ondernemer uit Princenhage die iets bijzonders had gemaakt van zijn etalage. Naast de sfeervolle kerstetalage van Bakkerij Lips en een vrolijk draaiend balletdanseresje bij Balletschool Nana van der Pluym, vond de jury de etalage van de Hubo op het Heuvelplein het meest verrassend. De etalagepop met een rok van kersttakken was origineel en zorgvuldig verwerkt in een etalage, die in zijn geheel een mooi sfeervol beeld liet zien.

Voor de eerste drie prijzen nomineerde de vakjury zes creaties: Dreef 50, Dreef 63, Leerlooierstraat 7, Pannendekkersstraat 22, Hagehof 1, Rithsestraat 8

De 3e prijs ging naar Leerlooierstraat 7
De vakjury schreef over deze creatie: “Dit was echt een verrassing. De geschiedenis van de mistletoe werd hier uit de doeken gedaan d.m.v. teksten op de heg. Daarnaast hing er een vlaggenstok met een grote tak mistletoe waaronder men elkaar kon kussen, zoals het de overlevering vraagt. Het aller grappigste was de tekst: Er moet meer gekust worden in Princenhage! Met andere woorden: er wordt gepleit voor een vaste kusplek. Misschien iets voor het nieuwe dorpsplein dat deze lente wordt aangelegd.”

De 2e prijs gaat naar Dreef 63
De vakjury schreef over deze creatie: “De creatie heette Back to basic. En dat was precies wat het bij ons opriep. Het was een moderne versie van de kerststal: soberheid, eenvoud en subtiel waren de woorden die in ons opkwamen. Uit zwart karton was een kerststal gezaagd. De techniek bewust creatief opgevat met gekartelde lijnen. Daarachter een zacht licht geplaatst, dat heel serene sfeer gaf. Het hele raam was verder versierd met kersttakken. Dit moest echt ‘s avonds bekeken worden.”

1e prijs gaat naar Dreef 50
De vakjury schreef over deze creatie: “Dit raam was zo’n zorgvuldig uitgewerkt, sfeervol totaalbeeld. Dat moesten we wel een eerste prijs geven. Prachtige, zelfgemaakte lampen van een soort vlies, een mooi schilderij met engelen als achtergrond, glazen stolpen, overal veren, het was een prachtig wit landschap. Alles tot in detail mooi afgewerkt, van achtergrond en zijkanten tot en met een plafonnetje waar doorheen de draden van de lampen geregen waren. De topper vonden we de zelf gekleide Maria, Jozef en kindje Jezus in de vorm van staande mantels en een liggend kribbetje. De soberheid van deze kleine kerstcreatie was zo mooi gevonden en verbeeld, dat deze gehele creatie de eerste prijs verdiende!”

 

 

 

Delen

Over de auteur

1 reactie

  1. Femke de Rooy op

    Wat een leuk idee is dit!! Wij hebben er van genoten ons eerste jaar in Princenhage wonend. Helaas zijn we de oplossing vergeten in te leveren, maar volgend jaar doen we graag weer mee!! Erg leuk tijdens de feestdagen zo al puzzelen met de kids je dorp verkennen. Complimenten.

Laat een reactie achter