Wie wordt de eerste Princenhaagse maestro?

0

Wie wordt de eerste Princenhaagse maestro?
Traditiegetrouw speelt koninklijke harmonie Cecilia op de nieuwjaarsreceptie. Dit is ook dit jaar weer zo op zondag 6 januari 2019. Echter zullen zij  bij een aantal nummers niet hun vertrouwde dirigent als maestro hebben. Op de bok nemen ditmaal plaats Peter van der List , Jolande van Nijnanten, Astrid Nouwens en Twan Janssen. Zij zijn de deelnemers aan de wedstrijd “Maestro van ’t Aogje”. De deelnemers zijn al volop aan het oefenen hoe je een orkest moet leiden, want dat doe je niet zomaar, zo bleek al snel.
Op 6 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Koe zal duidelijk worden wie van hen zich de eerste Maestro van Princenhage mag noemen.

“Ik ben kleuterjuf op de Sinte Maerte en ik heb blokfluiten 1 en 2 gehad”.
De eerste die op de bok mocht plaatsnemen was Jolanda van Nijnanten, kleuterleerkracht op de Sinte Maerte. Zij vertelde het orkest : “Ik heb blokfluiten 1 en 2 gehad”, hiermee doelend op het feit dat ze geen muziek kon lezen en amper muzikale achtergrond heeft. Het op gang krijgen van het orkest van Cecilia viel in eerste instantie niet mee en al snel was er hilariteit alom omdat het orkest door het gebrek aan aanwijzingen zijn eigen dynamiek en tempo ging bepalen.
Dirigent Jos Schroevers gaf na het eerst rondje aanwijzingen hoe “het orkest beter gaat doen wat de dirigent wil”.

Peter van der List: “Voelt dit comfortabel voor jullie?”
De tweede die op de bok mocht plaatsnemen was Peter van der List, voorzitter van de tien van ’t Aogje, oud- prins en zelfstandige op de Souzafoon. Hij vertelde het orkest dat hij in een grijs verleden bij Cecilia had gezeten als derde klarinettist. Daarna was het aan hém de taak om het orkest op te starten en leiden. Peter kan wél muziek lezen en is ontzettend muzikaal. Het ging Peter op het eerste zicht heel gemakkelijk af. Maar na het eerst nummer was ook hier dirigent Schroevers heel streng: “De dirigent bepaalt tempo en dynamiek. De uitvoering was te gezapig en het tempo moet behoorlijk omhoog”. Waarop Peter tot grote hilariteit aan het orkest vroeg “Voelde het comfortabel voor jullie? Ik dacht dat jullie dit tempo wel prettig zouden vinden.” De tweede uitvoering was inderdaad een stuk pittiger.

Ben jij muzikaal Astrid? …… NEE
Voordat Astrid Nouwens, ondernemer en voorzitter van de ondernemersvereniging Princenhage, de bok op ging vroeg ik haar nog: “Ben je muzikaal Astrid?” Het resolute antwoord was “NEE”.
Ook bij Astrid viel het niet mee hoe je zo’n groot orkest op gang krijgt en ook zij kreeg veel aanwijzingen van eerste trompettist Rens van Leeuwen. En ook hier ging het stapje voor stapje zichtbaar beter.

Twan Janssen, voorzitter van badmintonvereniging Princenhage, was vanavond niet aanwezig. Hij is weer een andere avond aan de beurt om te oefenen.
Voor alle dirigenten viel het nog niet mee om het orkest precies dát te laten doen wat de dirigent in z’n hoofd heeft. Het leidde tot veel kolderieke situaties.
Er volgen voor alle maestro’s nog twee repetities en dan brandt de strijd los tijdens het nieuwjaarsconcert op 6 januari. Een heuse jury zal de  optredens van de maestro’s jureren, het publiek mag meestemmen met een applausmeter en ook het orkest zelf heeft een stem. En dan weten we het laatste nummer, de Radetzkymars van Johan Strauss mag dirigeren en eeuwige roem vergaart als eerst Maestro van Princenhage.
Komt het allen zien op de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari 2019  van de Dorpsraad Princenhage, koninklijke harmonie Cecilia, SGAP en ondernemersvereniging Princenhage. Om 11.30 uur gaat de zaal open voor publiek, om 12.00 uur start het concert en vindt de wedstrijd plaats. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. 

Tekst en fotografie Armin Floren

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter