Nieuwe knikkende engel voor bij de kerststal

1

Op maandagavond 18 december 2017, twee dagen na de opening van de kerststal op de Haagsemarkt, werd de engel uit de kerststal gestolen. De engel was de trots van de kerststal. Kinderen kwamen met (groot)ouders speciaal naar de kerststal om een dankbaar knikje van de engel te ontvangen als zij haar een muntje gaven.

De knikkende engel 2001 – 2017
In 2001 werd er gezocht naar een aantrekkelijk alternatief voor de melkbus die tot dan toe donaties verzamelde waarmee het onderhoud van de kerststal werd gefinancierd. Gedacht werd aan een engel die al knikkend dankbaar donaties in ontvangst nam. Het hoofd en handen van deze engel werd gemaakt door Sim Cootjans (1931 – 2003). Deze Belgische kunstenaar had ook de andere beelden van de kerststal gemaakt die in de jaren daarvoor waren aangekocht. De kleding van de engel werd, net als de kleding van de andere beelden, ontworpen door Kunstenaar Elly Smulders.

Donaties en Rabobank Clubactie
Naast het emotionele verlies – één van de technici achter de knikkende engel, Wim Nooren overleed in 2016 – was het verdwijnen van de engel een financiële strop voor de stichting. Tijdens het opbouwen van de kerststal in 2017 bleek dat onderdelen van de kerststal verrot waren. Sommige balken moesten direct vervangen worden, andere konden nog opgelapt worden maar waren hard aan vervanging toe.

Hartverwarmend was het initiatief van de ‘Vrienden van de Kerststal’ om direct een actie te starten. Zij regelden dat tijdens de kerstperiode via de rode brievenbus donaties konden worden gedaan. Daarnaast zorgde de Rabobank Clubactie 2018 voor een mooie bijdrage. Stichting Kerststal Princenhage ontving niet alleen de meeste stemmen in Princenhage maar ook de Kaskraker.

De nieuwe knikkende engel
Dankzij deze donaties en dankzij beeldend kunstenaar Paul van Gaalen en Corné Beekers uit Princenhage is er een nieuwe engel in de maak. Al maanden zijn ze hiermee bezig. Corné maakt het lichaam en verzorgt de techniek, daarbij ondersteund door Jacobs en Van Campenhout. Paul vervaardigt het houtsnijwerk van het hoofd en de handen. De stijl van Siem Cootjans is hierbij de leidraad zodat de engel perfect past bij de andere beelden van de kerststal. Uiteraard wordt de engel voorzien van een extra beveiliging om te voorkomen dat ze opnieuw gestolen wordt.

Nu het lichaam van de engel ver klaar is, gaan de dames van Werkgroep kleding aan de slag om een nieuwe jurk te maken zodat de engel op een grootse wijze gepresenteerd kan worden tijdens de opening van de kerststal op zaterdagavond 15 december 2018.

Delen

Over de auteur

1 reactie

Laat een reactie achter