Twee lintjes in Princenhage

0

Het heeft Zijne Majesteit behaagd om in Princenhage twee lintjes uit te delen. Zowel Ellie Bouwmans als Ellie Bierbooms kregen  de versierselen behorend bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld. Zoals gebruikelijk is het één groot complot om degene die een lintje zal krijgen met een smoesje op een bepaalde plaats te laten zijn zonder dat zij of hij enig benul heeft wat hem/haar te wachten staat.

Ellie Bouwmans-Postma
In het geval van Ellie Bouwmans was zij gevraagd een vergadering van het bestuur van de Johannesgemeente bij te wonen. De genodigden die al in het Glazen Huis van de Johanneskerk aanwezig waren werd gevraagd zo stil mogelijk te zijn om bij Ellie geen argwaan te wekken. De verrassing bij Ellie was dan ook groot toen zij na afloop van de vergadering binnen kwam met in haar kielzog loco-burgemeester Alfred Arbouw. “Vandaag krijgen er vanwege Koningsdag, morgen, 21 mensen uit de gemeente Breda een lintje. Ik vind het geweldig om in Princenhage te gast te zijn om Ellie, samen met echtgenoot Jan en Liesbeth met haar kinderen in het zonnetje te zetten. Ellie, jij bent vanaf 1980 actief bij de diaconie van de Martinusgeloofsgemeenschap. Jij bent een duizendpoot die allerlei klusjes aanpakt. Zo ben je o.a. betrokken bij de Vastenactie en bij de Martinuspakkettenactie, waarnaast je nog van alles organiseert. Je drive en toewijding maakt je tot een bijzonder mens. Ook in de protestante gemeente ben je actief. Je bezoekt wekelijks oudere en soms eenzame mensen, kortom je bent iemand die het welzijn van de medemens ter harte gaat. Vanaf 1987 tot 2008 was je geestelijk verzorger van dementerende ouderen bij Thebe. Je was ook 17 jaar directeur bij het eerste gezinsvervangende tehuis in Nederland, de Karnemelkshoeve in Goes. Bij Sociëteit Doelpunt in de Dobbelsteen ben je actief om de medemens te ondersteunen en te helpen. Je maakt kennis met nieuwkomers in Princenhage om hen ‘wegwijs’ te maken. En je uit Syrië afkomstige buren help je met raad en daad, zoals hen de Nederlandse taal leren. Alles bij elkaar verdien je het predicaat ‘de goede fee in Princenhage’!. Deze eretitel ‘goede fee’ verdien je ook zeker omdat je uitvaartdiensten zo goed begeleidt, dat je ver van tevoren al ‘geboekt’ wordt. Zonder een goed thuisfront is dit vele werk, waardoor je veel op pad bent, onmogelijk. Jouw man Jan wordt dan ook getypeerd als het ‘levend antwoordapparaat van Ellie’. Namens het gemeentebestuur is het mij een eer en groot genoegen je als dank voor al je vrijwilligerswerk te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Na het opspelden van ‘het lintje’ door Alfred Arbouw werd er getoost, waarbij luidkeels het Aogse volkslied ‘Hoe schoon is ’t Aogje’ werd gezongen.

 

 

Ellie Bierboom-Els

Ellie was door haar man en de mensen in het complot naar het bedrijf BarrelQ van haar zoon Gerben in de Wethouder van Haperenstraat gelokt, waar tot haar grote verbazing haar gezin, familie en bekenden en natuurlijk een aantal leden van de Vrouwen Vereniging Princenhage aanwezig waren. De verrassing was compleet toen  Miriam Haagh, demissionair wethouder van zorg en welzijn, binnen stapte. 

“ Morgen is het Koningsdag. Dat betekent dat vandaag mensen in het hele land in het zonnetje worden gezet. Mooi dat ik daaraan een bijdrage mag leveren. En ik zie hier een nogal verraste Ellie  Bierbooms, die het écht allemaal op zich moet laten inwerken. Beste Ellie, geniet van dit moment! Want alle mensen hier aanwezig zitten in het complot dat rondom deze dag is gesmeed. Omdat ik heb begrepen dat jij een nogal poëtische inslag hebt, begin ik met twee bijzondere dichtregels: Wie tot Breda in vreugt wil leven, moet de vrouwen de overhand geven’. Deze tekst staat op de grote klok in de nok van de Grote Kerk van Breda. En het is géén tekst uit de tijd van de Dolle Mina’s! Integendeel. De regels dateren uit 1667, het jaar dat de vrede in Breda in Breda werd getekend.

Er hebben heel wat sterke vrouwen in Breda geleefd. Wat te denken van de Spaanse Mendia de Mendoza? Of van Juliana van Stolberg, moeder van Willem van Oranje? Jij, beste Ellie, bent een van de sterke vrouwen van deze tijd. Want al meer dan 25 jaar zet jij je in voor de Vrouwenvereniging Princenhage. Je bent al ruim 20 jaar bestuurslid, waarvan 10 jaar als voorzitter, en dat van een vereniging  zo’n leden en een bestuur dat bestaat uit zeven personen. Daar gaan heel wat vrije uurtjes in zitten. Een jaar of drie geleden fuseerde de KVO met Vrouwen van Nu, waarna de Vrouwenvereniging Princenhage ervoor koos door te gaan als zelfstandige vereniging. Op eigen benen staan is niet altijd gemakkelijk, maar jij hebt het voor elkaar gekregen. Je bent een bezige bij. Je stelt het jaarprogrammaboekje samen, regelt de maandelijkse vergaderingen, neemt deel aan regio-overleggen en aan de bijeenkomsten van de landelijke KVO, organiseert excursies enz. Voor jou is contact met andere mensen heel belangrijk. Je houdt van toneelspelen en verkleden en dat deed je onder meer bij cabaretvereniging de Pluutjes.  Ik heb ook begrepen dat jouw echtgenoot  Peter en jij anderen graag laten meegenieten van het goede leven in Nederland. Jullie boden een Roemeens meisje een aantal jaren een gastvrije en warme logeerplek. Ik kan me voorstellen dat je dan zelf ook met andere ogen naar onze welvaart gaat kijken. Lieve Ellie, dankzij jouw grote maatschappelijke betrokkenheid en de inzet van de mensen om je heen, maak jij het leven van veel mensen  een stukje mooier.  Het is me dan ook een eer en een groot genoeg je te mogen meedelen dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft behaagd je als dank voor jouw onbaatzuchtige inzet voor de medemens te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ik speld je heel graag de versierselen op”.

Wij feliciteren Ellie en Ellie met deze welverdiende onderscheiding.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter