Plan herinrichting plein voor de Martinuskerk gepresenteerd

0

Afgelopen donderdag vond er een informatieavond plaats in Hotel Van der Valk met als centrale thema de herinrichting van het plein voor de Martinuskerk. Ondanks de late aankondiging vanuit de gemeente was er voldoende belangstelling voor de informatieavond, voornamelijk bezocht door  aangrenzende bewoners.

De avond werd ingeleid door Marian Verheij, voorzitter van de Dorpsraad Princenhage. Zij vertelde het een en ander over de voorgeschiedenis. Door de juridische aspecten was er al een vorm van samenwerking tussen twee partijen, in dit geval Roobol Vastgoed (grotendeels eigenaar van het terrein) en de Gemeente Breda. Roobol Vastgoed besloot het plan om de herinrichting in eigen hand te nemen waarbij er een gezamenlijk karakter van het plein zou moeten ontstaan. Landschapsarchitect Pieter Jan van Hasselt ontwikkelde een plan waarbij het plein weer ten volle tot zijn recht komt.

De zichtlijnen vanuit de Martinuskerk zijn de belangrijkste. Vandaar dat de rijrichtingen zijn aangepast. Het groenkarakter moest intact blijven. Optimaal gebruik maken van de ruimte, voldoende parkeerplaatsen, een multifunctioneel plein dat aansluit bij het karakter van de Haagsemarkt. Een heel belangrijk aspect is de verkeersveiligheid.

Uit het gepresenteerde plan bleek Pieter Jan van Hasselt er goed in geslaagd is. De bomen op het plein worden  vervangen. Dit bleek na onderzoek van de Gemeente Breda het beste te zijn. Rond het terras en fietsenstalling van Aogse Markt wordt een beukhaag geplaatst , tevens Leibomen die de zichtlijn naar de gebouwen groen maakt. Type verlichting en de gebakken straatklinkers op en rond de Haagsemarkt worden doorgezet op het plein. Verkeerscirculatie wordt aangepast via het raadhuis erin en eruit naast Studio 10.

Pieter Jan beantwoordde  aansluitend de kritisch vragen van met name de bewoners van het aangrenzende appartementencomplex. Op enkele details na (deze worden nog nader bekeken) werden ze naar tevredenheid beantwoord.

We kunnen wel zeggen dat er heel goed werk is geleverd door Roobol Vastgoed en de Gemeente Breda. We mogen dan ook dankbaar zijn dat de kosten voor de herinrichting grotendeels door de Roobol Vastgoed worden bekostigd. (100% terrein Roobol Vastgoed + 50% van het gemeentelijk gedeelte). Na jaren van losliggende tegels en worteldruk is het nu tijd voor  herinrichting. Deze zomer kunnen we al van het nieuwe plein genieten. Het wordt zeker geen Martinuspleintje: het is en blijft Haagsemarkt.

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter