Visie Centrum Princenhage definitief

2

Onder het motto “Een bruisend centrum als prettige verblijfplaats van en voor jong en oud” is een werkgroep van betrokken burgers aan de slag gegaan om een visie op tafel te leggen over:

– Waardeverhoging van De Haagsemarkt van Princenhage
– De fysieke inrichting inclusief verkeerscirculatie en parkeren
– Fysieke inrichting van de aanloopstraten (betere uitstraling en toegankelijker voor mindervaliden)
Gedurende het gehele proces heeft analyse en onderzoek plaatsgevonden, uiteraard veel overleg en is er op gezette tijden aan iedereen gevraagd om input te geven. Na een proces van ongeveer anderhalf jaar heeft de werkgroep nu de definitieve visie gereed. 
Hieronder ziet u wat situatieschetsen die verwerkt zijn in het visiedocument:


 

In het visiedocument  worden de volgende punten beschreven:
Sfeer en uitstraling

 • Princenhage is een boodschappencentrum met recreatieve functie en niet andersom (winkelende mensen genereren omzet).
 • Versterken van de sfeer en ambiance van het verblijfsgebied voor bezoekers met verblijfsplekken, zowel openbaar als meer ruimte voor terrassen.
 • Aantrekkelijke openbare ruimte, ook als er geen evenementen zijn op de Haagsemarkt.
 • Voorkomen dat de Haagsemarkt in de wintermaanden een open en kale vlakte is.
 • Vergroenen van het plein met bomen en kleinschalige elementen.
 • Zicht op de omliggende panden moet behouden blijven.
 • Waterelement versterkt de aantrekkelijkheid van het centrum.

Verkeerscirculatie

 • Plein van Haagsemarkt is voetgangersdomein, veiligheid staat voorop en auto is te gast.
 • Voor fietsers moeten alle verbindingen mogelijk zijn zonder obstakels.
 • Directe doorstroom voor auto’s van de Haagweg naar de Dreef moet mogelijk blijven via de Haagsemarkt.
 • Behoud van huidige autoverbinding vanuit Doelenstraat over de Haagsemarkt naar diverse richtingen.
 • Deze doorsteken bundelen/clusteren in 1 doorsteek, zodat er meer ruimte ontstaat voor voetgangers.

Parkeren

Ten aanzien van het parkeren worden de volgende uitgangspunten gesteld:

 • Behouden van gelijk aantal parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Haagsemarkt. (referentie is huidige situatie op zaterdag).
 • Parkeren zoveel mogelijk aan de randen en in de aanloopstraten oplossen.
 • Parkeren niet dominant in het straatbeeld.
 • Laden en lossen moet voor alle ondernemers mogelijk zijn, zonder verkeersdoorstroming te hinderen.

Programma en evenementen

 • Ruimte voor evenementen die passen bij uitstraling van Princenhage.
 • Ruimte voor kleinschalige evenementen moet altijd beschikbaar zijn, voor grootschalige evenementen kunnen gedurende een evenement parkeerplaatsen onttrokken worden.
 • Ruimte voor uitbreiding van de terrassen, deze dienen op of aan het plein te liggen en niet verscholen achter geparkeerde auto’s.
 • Openbare verblijfsplekken voor omwonenden en bezoekers toevoegen door middel van zitelementen.

Cultuurhistorie

 • De historische pomp moet weer water gaan geven.
 • Bij keuze voor inrichtingselementen en bestrating moet gekeken worden naar mogelijke verwijzingen naar de cultuurhistorie van het gebied.

Gedurende het gehele proces heeft analyse en onderzoek plaatsgevonden, uiteraard veel overleg en is er op gezette tijden aan iedereen gevraagd om input te geven. Na een proces van ongeveer anderhalf jaar heeft de werkgroep nu de definitieve visie gereed en is deze donderdag 14 december aan de wethouder Patrick van Lunteren en raadsleden gepresenteerd in de voormalige winkel van Bachman. Zo konden zij met behulp van 3D brillen kijken wat er beoogd wordt. De raadsleden waren onder de indruk van het werk dat verzet is door de diverse werkgroepen. De werkgroep gaat vanaf januari aan de slag met wijkmanager Harrie Verhallen om tot uitvoering over te gaan in 2018 en daaropvolgende jaren (het wordt een lange termijnplan). Maar het eerste succesje was een feit: Er is reeds akkoord over de inrichting van het Kerkplein. Diegenen die graag een kijkje willen nemen in het definitieve visieplan, kunnen een bezoekje brengen aan Het Gele Huis (Haagsemarkt 35) waar een inzage-exemplaar ligt. Tevens kunt u op de website van het Wijkblad onder het kopje ‘Dorpsraad nieuws’ en dan ‘Wijkplan’ het volledige visie document downloaden.

U kunt het gehele visiedocument ook hier lezen: 041217 Visie centrum Princenhage_web

 

Delen

Over de auteur

2 reacties

 1. R.M. Stockmann op

  .Dit ziet eruit als het “standaard plein” uit de architect-pakket oplossing wat schijnbaar standaard in anti-auto modus wordt opgestart. Wat het plein in Princenhage zo uniek maakt en voor de kleine horeca en winkeliers zo succesvol is de parkeer mogelijkheid op dat plein. Gratis Parkeergelegenheid op een centraal plein waar manlief in het cafeetje de eigen auto in de gaten kan houden, en de rest van de familie bij de super inkopen doet maakt Princenhage zeer succesvol. Het argument dat “Het Centrum” volstrekt auto-loos moet zijn raakt hier 5 km buiten het centrum van Breda kant nog wal. Voor de kleine ondernemer is de huidige indeling van het plein onverslaanbaar, met parkeer gelegenheid waar de klant z’n eigen auto in de gaten kan houden vanuit de winkel of café restaurant. Mocht er al geld door de Gemeente zijn gereserveerd, kan dat ten goede komen van de ondernemers van Princenhage, die door zeer zware tijden hebben moeten laveren, waar de sluiting van Bachmann op de valreep eigenlijk door niemand werd verwacht. Ook in het centrum van Breda gaat de goede middenstands winkel sluiten zoals b.v. een bekende sportwinkel, die schijnbaar in de problemen kwam omdat de inkoop via internet maar niet wilde lukken.

 2. Elly en Ferry Muller op

  Ik vind het een prima plan, Aogsemarkt autovrij!
  Een levendig plein tot uitnodiging van sociale contacten en evenementen, een PR voor Princenhage.
  Uiteraard rekening blijven houden met voldoende- c.q. tenminste evenveel mogelijkheden tot parkeren zodat de omzet van winkeliers gewaarborgd blijft. Wanneer ik het goed heb gelezen, is dit in jullie plan meegenomen.
  Mocht je in het cafee zitten, auto gewoon thuislaten!
  Veel succes met het uitwerken van jullie prachtige plan commissie!

Laat een reactie achter