Eerste lindeboom de grond in door wethouder de Beer en minister van groene zaken

0

Wethouder Paul de Beer had vandaag, zaterdag 25 november, de eer om de eerste Lindeboom uit een serie van minimaal 75 lindebomen te plaatsen. De bomen worden geplaatst op initiatief van de stichting Princenhage Dorp in Breda. De eerste boom is geplaatst bij Hagehof. 
Het eerste woord was voor de voorzitter van de stichting Princenhage Dorp in Breda, Rinie van der Linden. Hij benoemde dat Hagehof verwijst naar één van de eerste benamingen van Princenhage, voor het eerst vermeld in 1198.
“Op deze plek komen een aantal bijzondere initiatieven samen: De Blind Walls Gallery en de nieuwe Plukroute Princenhage. Een route door plantsoenen en straten waarlangs je een heerlijke wandeling kunt maken. 
En dan Princenhage Groen dorp in Breda. Bij Merel Mulders ontstond het idee op Princenhage te vergroenen, om in het jaar waarin we ons 75 jaar dorp in Breda voelen, wilden we graag 75 lindebomen plaatsen. Hier komt dan nu de eerste meerstammige linde.” 

Daarna was het woord aan wethouder Paul de Beer:
“In Princenhage ontstaan altijd bruisende initiatieven, waarvan er een flink aantal hier staan die er altijd hun schouders onder zetten. Het is hier in Princenhage altijd een mooi samenspel, want hoe ga je dingen realiseren? In dit deel van de gemeente is die verhouding heel mooi. Jullie bruisen en zitten vol ideeën en gaat dan naar de gemeente dat je al een plan hebt met de vraag of de gemeente ook aansluit. En dat vind ik zo’n mooie setting. Beter dan dat er dingen worden verzonnen op het Stadskantoor. Deze verhouding is zo mooi. En dat zorgt er dan ook voor dat je in korte tijd er een klap op kunt geven. Ik heb jullie ook verwezen naar natuur- en milieuvereniging Markkant, omdat dat zo mooi in elkaar klikt. Vergroenen is niet alleen voor het vergroenen, maar heeft ook een functie. De klimaatverandering maakt dat we in stedelijk gebied ook wel meer groen moeten toevoegen omdat het anders ook niet meer prettig is om hier te verblijven. Uiteindelijk wil je bereiken dat de grond de grillige watertoevoer kan verwerken. Tevens is het goed voor de zogenaamde hittestress.
Dat jullie kiezen voor de linde is niet toevallig. De linde past bij Princenhage. Jullie herdenken, dan wel vieren dat Princenhage 75 jaar bij Breda hoort, maar vooral dat je nu zo’n vitale gemeenschap met elkaar bent en altijd het mooie van twee werelden hebt hier met zowel het mooie van het dorp, maar je hoort ook wel bij een hele mooie stad. 
Lindes blijken ook nog eens heel goed te zijn voor de bodemstructuur en dat is ook heel belangrijk want wij putten onze aardbol behoorlijk uit. De natuur is niet alleen voor idealisten, maar is gewoon broodnodig. Veel complimenten voor jullie initiatief. Ik wens jullie heel veel succes met het positioneren van de andere lindes. “

Vervolgens was het aan de wethouder, Merel mulders en de minister van groene zaken van C.C. ‘t Aogje om de eerste linde definitief te plaatsen. De aanwezigen kregen vervolgens een kaartje om in te vullen: “I love Princenhage omdat ……… “. Deze kaartjes werden in de nieuwe Linde geplaatst. 
Daarna toog het gezelschap naar Don Qui John voor een bakje koffie. Op naar een nog groener Princenhage. De eerste aanzet is vandaag gedaan. 

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter