Breda Actief coacht SV Fier met omarmen open clubgedachte

0

Ondersteund door Breda Actief, treedt SV Fier op 10 november officieel naar buiten met de omarming van de open clubgedachte. SV Fier doet dit tijdens de beweegtest van het project ‘Samen in Beweging Princenhage/Heuvel’. Hiermee opent de vereniging haar deuren voor de doelgroep uit omliggende wijken en biedt deze meer sportmogelijkheden aan.

SV Fier is een omni-vereniging met 400 leden die drie sporten aanbiedt: turnen/gymnastiek, volleybal en badminton. De keuze van SV Fier om de open club gedachte te omarmen, is een strategische. Naast het recreatieve sportaanbod wil de club zich meer richten op talentontwikkeling. Hierdoor zal het sportaanbod van Fier in de loop van de tijd variëren en wanneer de behoefte en wensen veranderen, beweegt SV Fier hierin mee. De vereniging wil voor jong en oud passende sportmogelijkheden bieden. Voorzitter van SV Fier, Ben de Ridder: ”Omdat sporten steeds belangrijker wordt, wil Fier jongeren graag zo vroeg mogelijk boeien en ouderen zo lang mogelijk binden.”

Nieuwe sportbehoeftes
Om erachter te komen op welke behoeftes SV Fier kan inspelen heeft de club het afgelopen jaar samengewerkt met studenten van Avans Hogeschool. De studenten onderzochten de sportbehoefte in Princenhage en zij kwamen met verschillende adviezen. Om in te spelen op één van de thema’s van het onderzoek neemt SV Fier deel aan het project van Breda Actief ‘Samen in Beweging’. Naast het aanbieden van een breder sportaanbod werkt de vereniging samen met omliggende sportverenigingen ter verbetering van de indoor sportmogelijkheden in Princenhage.

Breda Actief coacht
Verschillende clubs gingen SV Fier al voor, zoals v.v. Baronie, WDS ’19, HSC JEKA, Ulvenhoutse Tennisvereniging en de schaatsclubs die gebruik maken van Optisport Kunstijsbaan Breda. Denk hierbij aan onderlinge samenwerkingen tussen verenigingen, huiswerkbegeleiding op de club of fysiotherapie voor buurtbewoners op de sportclub in de wijk. Het proces om de open club gedachte toe te passen kent verschillende mogelijkheden en uitdagingen. De Open Club Coaches van Breda Actief ondersteunen de sportaanbieders in gemeente Breda tijdens dit proces. De Coaches adviseren en inspireren bestuurders over de langetermijnvisie van hun club en coachen vrijwilligers en andere betrokkenen bij de uitvoering van vernieuwd (sport)aanbod. Hiernaast bieden zij hulp bij het leggen van verbindingen in de wijk en het uitbreiden van hun netwerk die clubs nodig hebben bij de uitvoering van (sport)aanbod. “Een dergelijke Open Club is ondernemend, nodigt uit, werkt samen met andere partijen, denkt vraag- en buurtgericht en houdt vast aan een langetermijnvisie. Het afgelopen jaar hebben vrijwilligers van de vereniging de handen ineengeslagen en werkt als vitale vereniging hard aan de open club gedachte.” Aldus Renée Sterk, adviseur Breda Actief. Breda Actief adviseert organisaties die hier behoefte aan hebben.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter