Woensdag 1 november opening kapsalon Crown in Tridenzo

0

Het is zo op het eerste gezicht een ietwat vreemde combinatie, een kapper die zich vestigt in een tandartsenpraktijk. Voor Francine Lamers, eigenaresse van Tridenzo, is het een vanzelfsprekende zaak om mensen, in dit geval een Syrische vluchteling, kansen in het leven te geven.

“Na twee jaar in de Wethouder van Haperenstraat te hebben gezeten, ben ik in mei van dit jaar verhuisd naar Vijfhagen, waar ik veel meer praktijkruimte kreeg voor de mondzorg. Een ruimte stond nog leeg en daar begint op 1 november Feras Hamadallah zijn kapperszaak. Hoe dat zo gekomen is? Feras kwam bij ons voor een gebitsbehandeling en legde in goed Nederlands uit wat er moest gebeuren. Tijdens dat intakegesprek raakte ik steeds meer geïntrigeerd door zijn levensverhaal en vooral hoe hij als Syrische vluchteling zijn toekomst in Nederland zag. Feras vertelde dat hij in Damascus een eigen kapsalon met zes stoelen had, die heel goed liep. Het was, zo vertelde hij, zijn droom om hier ook zijn vak weer te kunnen uitoefenen. Ik vond dat hij die kans verdiende en bood hem de nog leegstaande ruimte aan, waar hij op 1 november begint met dameskapsalon Crown”.

Feras Hamadallah

Feras (31): “Ik ben gevlucht uit Syrië nadat ik door een bombardement op het gebouw waarin ik woonde en mijn kapsalon had in een klap alles kwijtraakte. Bij de eerste vluchtpoging werd ik beroofd, bij de tweede kon ik niet mee omdat de boot te vol was. Om mijn vlucht te kunnen betalen had mijn vader zijn auto verkocht. Voor € 5.000,- kon ik de derde keer mee. Vanuit Turkije ben ik (grotendeels te voet) naar West-Europa gegaan en kwam uiteindelijk terecht bij het AZC in Zwolle, waar ik een jaar verbleef. Sinds twee jaar woon ik in Breda aan het Thorbeckeplein. Sinds 11 maanden woont mijn vrouw Sham weer bij me, zij kon niet eerder overkomen uit Syrië. Om zo goed mogelijk de Nederlandse taal te leren, ga ik drie middagen in de week naar Voorwaarts, die school is alleen voor vluchtelingen. Al met al ben ik blij om mijn vak weer uit te gaan oefenen. Ik ben Francine heel dankbaar dat ze mij deze kans gunt”.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter