Princenhaagse Fee van Drunen wint NK striptekenen

1

Fee van Drunen (16 jaar) tekent al haar hele leven. Volgens haar moeder tekende zij zelfs eerder dan dat zij sprak. Fee komt uit een creatief nest. Haar opa en oma studeerden aan de kunstacademie St. Joost, haar moeder schildert en volgde een mode-opleiding en een neef slaagde cum laude voor de Rietveld Academie. Met zo’n familie moet het talent wel in de genen zitten.

Televisie is voor Fee de inspiratiebron om strips te gaan tekenen. Tot haar dertiende waren de series van Disney XD favoriet, daarna de Japanse cartoon series. Fee houdt van karakteristieke gezichten en zoekt daarbij het verband tussen realisme en animatie. Haar tekeningen zijn niet in één genre te vangen; de stijl is fantasy, futuristisch maar ook middeleeuws.

Het is een docent van de Prinsentuin die Fee attendeert op  het Nederlands Kampioenschap striptekenen. Haar inzending, een stipverhaal van drie pagina’s, bezorgt haar een finaleplaats. Ze mag meedingen naar de titel Kampioen Striptekenen 2017. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 14 oktober tijdens het jaarlijkse stripfestival in het Chassé theater. De deelnemers krijgen de opdracht om in twee uur tijd een strip te maken van maximaal één pagina. Fee is erg zenuwachtig, omdat ze geen idee heeft hoe goed de anderen zijn. In waterverf zet ze een verhaal uiteen over een koning met een glazen bol, die antwoord op alle vragen heeft, en zijn lompe knecht die de bol in 1000 stukjes laat vallen. De vakjury is erg onder de indruk van haar strip. In de leeftijdscategorie 15 tot en met 17 jaar wint Fee de eerste prijs. Naast een stripboekenpakket t.w.v. 500 euro mag Fee een stip tekenen voor het weekblad Eppo. Het is trouwens niet haar eerste prijs. Op school wint ze een wedstrijd visitekaartjes ontwerpen en een personage dat ze tekent voor de Disney-film Descendants is op de instagrampagina van Disney geplaatst. Zelf is Fee geen stripboekenlezer. Ze koopt weleens een stripboek voor de mooie plaatjes, maar nooit om het verhaal.

Als ik haar vraag hoe een strip tot stand komt, antwoordt Fee: “Eerst denk ik aan een karakter en aan de hand daarvan verzin ik een verhaal. Vervolgens zet ik een ruige potloodschets op papier. Daar ga ik lichtjes met een gum overheen, waarna ik de details teken. Voor het inkleuren gebruik ik waterverf of alcoholstiften. Bij waterverf kies ik meestal voor grijstinten. Alcoholstiften hebben het voordeel dat ze niet vlekken. Ik gebruik veel rood en voor de highlights wit. Het lijnwerk maak ik af met bruin voor een zacht en zwart voor een hard effect.”Net als haar grootouders wil Fee na haar middelbare school naar St. Joost. Later wil ze animator worden. Dat is iemand die stilstaand beeld laat bewegen. Het liefst zou ze voor film of tv werken, bijvoorbeeld voor Disney XD of Nickelodeon. En wie weet gaat Fee het wel maken over de landsgrenzen, want de meeste animatiestudio’s bevinden zich in Frankrijk, Japan en Amerika.

Nieuwsgierig geworden naar haar andere werk? Volg Fee dan op Instagram: @feevd

 

Delen

Over de auteur

1 reactie

Laat een reactie achter