Tjerk Ridder op Pelgrimstocht met zijn ezeltje Lodewijk maakt stop in Princenhage

0

1700 jaar geleden deelde Martinus van Tours, ofwel Sint Maarten, zijn mantel met een bedelaar bij de poort van de Franse stad Amiens. De manteldeling staat symbool voor barmhartigheid en solidariteit en inspireert al vele eeuwen mensen in Europa en elders in de wereld.

Tjerk Ridder (44), theatermaker van beroep, treedt in zijn voetsporen. Hij vertrok op 1 juli, samen met zijn ezeltje Lodewijk voor een sociaal-culturele pelgrimstocht langs de Europese Culturele Martinus Route van Parijs naar Utrecht. Het thema van de tocht is ‘Tjerk Ridder in het licht van Martinus’. Zijn 800 kilometer lange voettocht begon op 1 juli in Parijs vanuit de Porte Saint Martin naar Amiens, de stad waar Martinus bisschop was, naar Ieper, Gent, Brussel en Antwerpen. Na enige dagen in Rijsbergen te zijn geweest,  kwam Tjerk op donderdagochtend in Princenhage aan. Hij werd, geflankeerd door zijn ezel Lodewijk, in de Martinuskerk verwelkomd door Rini van der Linden, voorzitter van het Martinusgilde. Na Tjerk de betekenis van het Martinusgilde uitgelegd te hebben, werd hem ter herinnering aan zijn bezoek het ‘Martinusspeldje’ aangeboden. Tjerk kreeg ook het boekje ‘750 jaar Martinusgeloofsgemeenschap’ dat in 2011 is uitgegeven aangeboden.

Uitvoerig legde Tjerk de betekenis van zijn pelgrimstocht uit. “Het thema van deze reis is delen. Dit onderwerp was voor velen die ik onderweg ontmoette een dankbaar gespreksonderwerp. Wat betekent delen nog in deze tijd van veranderingen? Zoals het delen van tijd, kennis, verdriet, liefde, voedsel en bezit? Het leverde in de afgelopen weken vele boeiende ontmoetingen op, die ik in een theatervoorstelling omzet. Ook schrijf ik een boek over deze pelgrimstocht. Per dag liep ik zo’n 20 a 25 kilometer en sliep ‘s nachts in mijn tentje, maar werd veelal gastvrij onthaald bij mensen thuis, waar ook Lodewijk verzorgd kon worden. Dat is dus ook ‘delen’. Via crowdfunding kan ik bepaalde projecten die met ‘delen’ te maken hebben, een financieel steuntje in de rug geven. Zo krijgt het Martinusgilde na afloop van mijn pelgrimstocht ook een bijdrage.

Deze reis is tevens een pionierstocht voor het zo te noemen ‘Martinuspad’, met de bedoeling de onderlinge verbondenheid tussen de Martinusverenigingen  te bevorderen. Een voettocht maken is één, maar met mijn trouwe Lodewijk als gezelschap gaat het een  stuk langzamer. Maar dat maakt het ook relaxed. Nogmaals, de vele ontmoetingen waren en zijn ontmoetingen met een gouden randje”.

De pelgrimstocht van Tjerk en ezeltje Lodewijk eindigt op 2 september in Utrecht . Meer over de pelgrimstocht op www.tjerkridder.com 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter