Fischertechnikclub in de Koe

0

Op zaterdag 27 mei komt de Fischertechnikclub naar Princenhage. Drie maal per jaar houden zij een tentoonstelling verspreid door het hele land en dit maal zal deze plaatsvinden in het Sociaal Cultureel Centrum ‘De Koe’. Om eerlijk te zijn was deze vorm van technisch speelgoed mij onbekend, des te meer reden om achter meer informatie aan te gaan. Ik sprak dan ook met de secretaris van de club, Andries Tieleman.

De ‘doe-het-zelver’ onder ons zal vast bekend zijn met de grijze pluggen te gebruiken bij het boren. Deze nylon pluggen worden gefabriceerd in Duitsland. In 1965 besloot het bedrijf van het nylon restafval een relatiegeschenk te maken en zo ontstond een eerste model. Dit bleek zo goed in de smaak te vallen, dat het vroeg naar meer. Uiteindelijk ontstond een hele nieuwe tak in het Fischerbedrijf; de Fischertechnik.

Ingenieuze modellen

Niet alleen wordt door de particulier gebouwd, maar met name in de jaren 70 was voor technische scholen de fischertechnik interessant lesmateriaal. Ook nu nog zijn er diverse universiteiten die het gebruiken het om bijvoorbeeld schaalmodellen mee te maken. De modelbouwer kan zijn creatieve technische kant helemaal kwijt in de Fischertechnik. Zo zijn er bestaande modellen met bouwinstructies te koop, maar voor meer uitdaging worden eigen ontwerpen gecreëerd. Deze modellen kunnen zo ingenieus zijn in opbouw en in resultaat, dat samen delen onontkoombaar was. Een aantal enthousiaste modelbouwers zijn zich dan ook gaan verenigen en in 1991 is de Fischertechnikclub gesticht. Met 351 leden van heel jong tot heel oud, verspreid over Nederland en Belgie. Een enthousiaste club die van een technische uitdaging houdt, aldus Andries Tieleman.

Tentoonstelling in De Koe

De leden van de Fischertechnikclub hopen u maar al te graag te verwelkomen op zaterdag 27 mei tussen 10.00 tot 16.00 uur in ‘De Koe’ om hun modellen aan u te tonen en hun enthousiasme met u te delen. Hoewel het voor iedereen interessant is om te zien, zou het toch zeker de moeite waard zijn om te gaan kijken als u van speelgoed en techniek houdt, jong en oud! Voor meer informatie: http://www.fischertechnikclub.nl

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter