“Wonen met gemak” van start gegaan in de Koe

0

Vrijdag 21 april vond in de grote zaal van de Koe de aftrap plaats van de campagne Wonen met Gemak, onderdeel van de actie Zorg voor Elkaar, die de gemeente Breda in samenwerking met betrokken instanties organiseert. Marian Verheij, voorzitter van de Dorpsraad, was dagvoorzitter. Als eerste liet zij mevrouw Hanny Vos, praktisch gerontoloog, aan het woord.
“Een gerontoloog beziet de oudere mens in het algemeen, maar kijkt vooral naar de geestelijke gezondheid. Er is veel veranderd in de zorg, bejaarden- en verzorgingshuizen zijn er bijna niet meer, reden waarom mensen genoodzaakt worden zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Om gelukkig en gezond van dat thuis wonen te kunnen genieten zijn – en daar is wereldwijd onderzoek naar gedaan- een paar zaken belangrijk: Natuurlijk bewegen (zo min mogelijk gebruik maken van apparaten), een doel hebben om op te staan (en rustmomenten inlassen) en plantaardig voedsel en vis eten. Twee glaasjes rode wijn of deze vervangen door krenten en rozijnen. Ook bleek dat geloof en omgang met gelijkgestemden (familie en vrienden) een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid”. 

Wethouder Patrick van Lunteren: “De gemeente vindt deze campagne belangrijk om de mensen voor te lichten over hoe zij zo lang en vooral zo veilig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het College gaat een zogenaamde blijversregeling uitvoeren. Dat betekent dat onder bepaalde voorwaarden de gemeente financieel bijspringt als er noodzakelijke aanpassingen aan de woning verricht moeten worden zodat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven”.

Rolf Jobse, mede-initiator van de campagne: “Mensen hebben soms geen idee wat er allemaal in huis mis kan gaan. Losliggende kleedjes, een natte badkamervloer, dorpels, moeilijke trappen enz. kunnen voor akelige valpartijen zorgen. Aangetoond is dat hierdoor de laatste jaren steeds meer ouderen in het ziekenhuis belanden. Het is dus zaak dat u zich bewust bent hoe een en ander voorkomen kan worden”.

Marian Verheij richtte zich tot wethouder van Lunteren: “Wij als Dorpsraad zijn al langer bezig de gemeente te wijzen op een veilig ‘buitengebeuren’. Overal in Princenhage kunnen mensen ook vallen door losliggende stoeptegels, scheve trottoirs enzovoorts. Wij blijven hameren op een snelle verbetering”.

Janus Otto hield een betoog over brandveiligheid in huis. Door allerlei oorzaken zijn er jaarlijks 31 mensen slachtoffer van een brand die in huis ontstaan is. Hij benadrukte het belang van een brandmelder op verschillende plekken in huis.

Dinsdag 25 april om 10.00 uur is er in de Dobbelsteen een voorlichting over oplichting. Mensen die met vage verhalen aan de deur komen en die u binnen laat, babbeltrucs, pinpasfraude en meer van dat soort zaken worden door Ton van der Velden toegelicht ter waarschuwing. Graag melden als u er bij wilt zijn: famvandongen@ziggo.nl

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter