Muurschildering Haagsemarkt

0

De Stichting Princenhage dorp in Breda heeft als grote wens om in 2017, het jaar waarin Princenhage 75 jaar dorp in Breda is iets aan de Princenhaagse bevolking na te laten. In samenwerking met het Bredase initiatief Blind Walls Gallery heeft het bestuur landschapschilder Frans van Veen gevraagd een muurschildering te maken op de zijgevel van Eet- en Bierlokaal Aogse Markt aan de Haagsemarkt in Princenhage.

De realisatie van het kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Breda Coöperatiefonds. Mede dankzij hun gift start Frans van Veen vanaf 10 april aan deze verrijking voor Princenhage. De officiële onthulling van het kunstwerk zal op een nog te bepalen datum in mei plaatsvinden.

Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery werkt aan een nieuw stadsgezicht. Vanaf 2015 verschijnen zowel op tijdelijke als permanente locaties muurschilderingen gemaakt door internationale talenten op het gebied van grafisch ontwerp, street art, typografie en illustratie.

Gestaag breidt de Blind Walls Gallery uit tot een imposante en betekenisvolle collectie. De schilderingen verbeelden de verschillende verhalen van Breda, geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad. Frans maakt  muurschildering nummer 75. 

Frans van Veen

Door de Stichting Princenhage Dorp in Breda ben ik uitgenodigd om een muurschildering  te maken  op de zijgevel van het pand van de voormalige Rabobank. Als landschapschilder  koos ik  een thema uit het buitengebied: de Haagse Dijk. Door de Sint Elisabethsvloed in 1421 stond  het zeewater tot bijna aan de grenzen van Princenhage. In de daarop volgende eeuwen is door bedijking  het land weer op de zee heroverd. De Haagse Dijk  is een van die historische dijken. Het landschap rondom die dijk is geregeld onderwerp voor mijn pastels en schilderijen geweest. Ter plekke in de natuur maakte ik er grote pastelkrijtschilderingen, die zijn nu te zien in diverse etalages in het dorp. In mijn atelier ontstaan dan aan de hand van die pastels mijn olieverven. Een van die olieverven is nu het thema voor de muurschildering die ik voor Princenhage ga maken.

Tijdens het maken van de muurschildering zal in een aantal winkels op en bij de Haagsemarkt recent werk van Frans van Veen te zien zijn. Op deze werken is de muurschildering gebaseerd. De werken hangen bij: Violien, New Vermont, Familie Roobol, Hans van der List Eyewellness, HEMA, Kaatje jans, La Barrique en bij ZEZ Mode.

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter