Burgemeester Depla op werkbezoek in Princenhage

2

“Princenhage is één van de pareltjes van Breda” 
Burgemeester Depla heeft vandaag, woensdag 31 augustus een werkbezoek aan Princenhage gebracht.
De burgemeester werd ontvangen in de Dobbelsteen om 15.00 uur. Hier werd hij verwelkomd door Marian Verheij, voorzitter van de Dorpsraad Princenhage.
DSC_3379
Marian zette uiteen welk programma de burgemeester te wachten stond: een kort inleidend woord over Princenhage, daarna een muzikale verrassing en tot slot een wandeling over het Kerkpad naar de Haagsemarkt voor een toelichting over diverse Princenhaagse zaken.

Na het welkomstwoord was het woord aan de burgemeester die Princenhage meteen één van de pareltjes van Breda noemde. Hij had lovende woorden voor de wijze waarop Princenhage invulling had gegeven aan “Princenhage begroot”. Hij noemde het zelfs een groot succes.

De eerste toelichting was voor Marius van Dongen als beheerder van de Dobbelsteen. Hij vertelde dat de Dobbelsteen de broek nu zelf moet ophouden en dat het gebouw gekocht was. “Er zijn nu zo’n 50 verschillende partijen die het pand gebruiken. Nu kunnen we zelfs gaan investeren in het duurzaam maken van het gebouw, bijvoorbeeld met zonne-panelen. ”
DSC_3386
Daarna was er een muzikaal intermezzo door Kecie and the Happy Sounds die een speciaal nummer hadden gemaakt en ten gehore brachten. Op de melodie “Geef mij maar Amsterdam” hadden ze ervan gemaakt “Geef mij ‘t Aogje maar”.

Kerkpad gaat eindelijk aangepakt worden
Daarna was het tijd voor een wandeling. Op het kerkpad vertelde Marian Verheij aan de burgemeester dat het kerkpad nu eindelijk aangepakt gaat worden. De struiken aan de kant van het kerkhof gaan allemaal verdwijnen zodat de bomen veel beter tot hun recht gaan komen. Het pad wordt ook recht: één mooi recht pad met toegang en uitzicht op de kerk. Daarvoor moet de tuin gebruikt worden van het appartementencomplex, maar deze bleek (na wat speurwerk) van de gemeente Breda te zijn. De huidige ingang van het kerkhof blijft op dezelfde plaats, maar er komt een extra ingang voor zwaardere auto’s en materieel, zodat het nieuwe kerkpad niet kapot gereden wordt door bijvoorbeeld graafmachientjes.
DSC_3400
Kerkplein blijft nog een probleem
De volgende stop was op het Kerkplein. Hier werd toegelicht dat er nog geen oplossing is voor aanpak van het Kerkplein, maar dat er wel mooie ambities zijn om dit ook snel aan te pakken. De bestrating ter plaatse is nu helemaal kapot en schreeuwt om aanpak.

Rini van der Linden vertelt over Martinusgilde
Rini van der Linden, voorzitter van het Martinusgilde, vertelde wat het Martinusgilde voor doelstelling heeft. Alle leden betalen jaarlijks €75,- wat besteed wordt aan onderhoud en instandhouding van de kerk.
DSC_3414
Astrid Nouwens vertelt over de ondernemers.
Op de Haagsemarkt vertelde Astrid Nouwens, voorzitter van de ondernemersvereniging Princenhage, over de ondernemers in Princenhage: “Er zit overwegend kleinere detailhandel, die niet zoveel last heeft van het centrum van Breda.” Ze benadrukte dat de ondernemers “het blik” (de auto’s, waarover zo vaak wordt gesproken vanwege de minder vermakelijke aanblik) wél nodig heeft en dat het fijn is dat er nog gratis geparkeerd kan worden op de Haagsemarkt.
Leden van de werkgroepen haakten hierop in dat een en ander nog wel in overleg is hoe de Haagsemarkt fraaier te maken.
In dat kader noemde Depla het mooi te vinden dat met in Princenhage hierover samen in gesprek is binnen de burgerbegroting. Ook het invoeren van een blauwe zone kwam even ter sprake, maar volgens Depla moet er dan wel handhaving mogelijk zijn.

Arjan Mulders zet het Princenhaags museum in het voetlicht
Arjan Mulders, voorzitter van het Princenhaags museum vertelde over het museum en de op handen zijnde expositie “Wie schrijft die blijft”.
DSC_3430
Stichting Princenhage, dorp in Breda
Rini van der Linden vertelde de burgemeester aan het begin van de Dreef dat er een nieuwe stichting is opgericht “Stichting Princenhage, dorp in de stad” en dat deze nieuwe stichting gaat herdenken dat Princenhage 75 jaar bij Breda hoort. “Hiervoor zult u nog wel veel uitnodigingen op uw bureau krijgen”. Rini verhulde al tevens enkele primeurs, die we in dit stadium helaas nog niet mogen communiceren, maar spectaculair wordt het zeker.
Depla vond het prachtig en zei “Hou die historie en dat dorpse vast: het is prachtig”.

“Nu is het zaak om vanaf papier successen te gaan boeken”
Daarna was het tijd voor een drankje bij het Roode Hert. Hier kreeg de burgemeester nog tekst en uitleg over diverse andere toonaangevende Princenhaagse zaken zoals het tennispark.
De burgemeester hoorde het allemaal zeer geanimeerd aan en zei nogmaals de burgerbegroting geweldig te vinden en dat het nu tijd is om vanaf het papier nu de successen te gaan boeken en dat de Gemeente misschien heel goed moet kunnen loslaten omdat de initiatieven nu duidelijk bij de burgers liggen.

Delen

Over de auteur

2 reacties

  1. Kok van der Weijden op

    Mooi verslag van Armin, en zo snel! Enne, we werden begeleid door onze vaste trouwe wijkagent zoals je kunt zien, Ton van der Velde – hulde!

  2. Marius van Opstal op

    Is er toevallig ook gesproken over de kans dat we een stel hééle mooie torenhoge windmolens gaan krijgen bij Princeville?

Laat een reactie achter