Meer auto inbraken in Princenhage

0

In 2019 hebben in Princenhage aanzienlijk meer auto inbraken plaatsgevonden dan in de jaren daarvoor. Van alle wijken in Breda scoort ons dorp in 2019 het hoogste. Reden voor de wijkagent, Max Gorsira, om twee studenten te vragen over dit probleem een plan op te stellen. Conclusie: vooral preventie is belangrijk. Daarnaast gaat de politie meer surveilleren en wordt er samengewerkt tussen politie, buurtpreventie en toezicht en handhaving. Ook de winkeliers zijn hierbij betrokken.

Het plan is opgesteld door Liz van Hilst en Emy Vogels. Beiden zijn student aan de politieacademie in Eindhoven, waar zij worden opgeleid tot hoofdagent. Zij lopen twee jaar stage in de politieregio Zeeland-West-Brabant. Het aanpakken van een probleem in een wijk is onderdeel van het laatste jaar van hun opleiding.

Veel inbraken
Liz: ‘Tot op dit moment zijn er in 2019 in Princenhage 39 auto inbraken geweest. Dat is erg veel. We zien dat er in en rondom de Haagsemarkt meer wordt ingebroken dan elders in de wijk. Maar de auto inbraken komen overal in Princenhage voor’. Emy: ‘In de top 5 staat Volkswagen met stip op 1. Daarna komen Mercedes, Peugeot, BMW en Renault. De dieven hebben vooral gereedschap, computer en computeronderdelen, navigatiesystemen, kentekenplaten, tassen en koffers uit de auto’s meegenomen.

Preventie
Liz: ‘Ons doel is om de auto inbraken in Princenhage omlaag te krijgen. Daar hebben we ons plan op geschreven. We hebben hiervoor samengewerkt met Buurtpreventie Breda. Door hen wordt een matrixbord neergezet met de tekst Pas op er zijn inbrekers actief!’ Emy: ‘We hebben tot op heden geen aanknopingspunten naar de daders, dus daarop is geen actie mogelijk. We hebben ons dus gericht op de preventie. We willen mensen er alert op maken wat zij wel en niet moeten doen om auto inbraak te voorkomen. ‘Enkele tips zijn: Leg geen goederen in de auto. Laat het dashboardkastje open, zodat mensen zien dat daar niets in zit. Laat geen elektrische apparaten achter in de auto. Inbrekers hebben een apparaat om deze op te sporen. Zet de auto op een lichte plek en sluit deze goed af.

Surveilleren
Liz: ‘De politie gaat meer surveilleren. Verschillende partijen werken samen om dit probleem op te lossen. Die samenwerking is gestart. Princenhagenaren kunnen ook veel doen. Ziet u iets verdachts? Bel dan naar het algemene nummer van de politie (0900 8844). U kunt ook contact opnemen met wijkagent Max Gorsira. Als u camerabeelden heeft van een auto inbraak, dan kunt u die delen met de politie.’

Bijeenkomst
Meer tips en achtergrond krijgt u tijdens de bijeenkomst Veiligheid Princenhage op 20 november in De Ruimte, Heuvelstraat 52B. Deze is georganiseerd door de politie en Buurtpreventie. Naast auto inbraak wordt aandacht besteed aan woninginbraak. Vanaf 19 uur bent u van welkom en de bijeenkomst start om 19.30 uur.

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter