De Leilinden op de Haagsemarkt

0

Sinds 1 september 2019 heeft Princenhage een nieuwe Haagsemarkt, heringericht in samenwerking met de Dorpsraad Princenhage, werkgroep Centrum Princenhage, de ondernemers, de bewoners en de gemeente Breda. De Haagsemarkt is een prachtig plein geworden met meer groenperken en bomen in grote verrijdbare bakken, een plein waar het verkeer te gast is, een verhoogde doorsteek naar de Dreef en een verbod parkeren/laden en lossen op het plein.

Op de Haagsemarkt nabij de monumentale waterpomp staan vijf leilinden. Die bomen zijn ten tijde van de herinrichting van de Haagsemarkt medio 2008 geplant. Waarom heeft men toen voor vijf leilinden gekozen en niet voor drie lindebomen? De leilinden zijn op zich gezond maar staan op een verkeerde plek en zien er niet zo fraai uit. De leilinden zijn toentertijd bij wijze van proef in verschillende grondpakketten geplant. De groei van de vijf leilinden is niet zoals men verwachtte, namelijk in de top een mooie volle strakke en platte haag. De leilinden ontwikkelen veel bladgroei onder aan de stam waardoor het effect van een leilinden niet tot zijn recht komt.

De gemeente en de Dorpsraad zijn niet voor het kappen van de bomen en hebben daarom gezocht naar een nieuwe plek voor deze vijf. Ze worden verplant naar de Leistraat in Zandberg West. De onderhandeling met de gemeente is afgerond en het verplaatsen van de leilinden is gepland in de eerste week van december.

In het kader van 75 jaar annexatie Princenhage en het project “Planten van 75 bomen in Princenhage”, heeft de gemeente aan  “Princenhage mooi dorp in Breda” 6 driestammige lindebomen geschonken, deze staan sinds 2017 bij de toegangswegen naar Princenhage. Drie lindebomen komen voor in het logo van Princenhage. Het is dan ook mooi om drie echte lindebomen terug te plaatsen op de Haagsemarkt, overeenkomstig het oude wapenschild van Princenhage. De Dorpsraad en de gemeente willen na 1 jaar evalueren en besluiten waar drie nieuwe lindebomen op de Haagsemarkt worden geplaatst. Drie “normale” ronde en niet lekkende lindebomen.

De Dorpsraad van Princenhage hoopt u hiermee voldoende op de hoogte te hebben gebracht betreft het verplaatsen van de vijf leilinden en het planten van drie nieuwe ronde lindebomen op de Haagsemarkt.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Mevrouw Marie-José van den Bersselaar, Adviseur Groen Gemeente Breda Telefoon: 076 529 9383 mj.van.den.bersselaar@breda.nl 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter